Istorija zumbe
Zumba je ime plesnog fitnes programa koji je kreirao igrač i koreograf Alberto (Beto) Perez u Kolumbiji tokom 1990-ih. Zumbu je probio na tržište preduzetnik Alberta Perlman, koji je učinio ideju popularnom kroz časove plesa kao i kroz brendiranu robu. Program kombinuje latinsku i međunarodnu muziku sa plesom u nastojanju da se vežbe učine zabavnim. Časove zumbe nude licencirani instruktori u više od 90.000 fitnes centara u 110 zemalja sa deset miliona učesnika. Postoje i filmovi za vežbanje zumbe kod kuće.
Zumba Fitness DOO se nalazi u Holivudu, na Floridi.
Beto Perez je pre kreiranja Zumbe bio učenik na brazilskoj plesnoj akademiji „Marija Sanford“.  Tamo je postao instruktor i koreograf plesnih rutina za popularne izvođače, među kojima je bila i Šakira.
Beto je izmislio časove zumbe 1990, a 1999. dizajnirao je specijalne časove za žene.
Časovi su postali popularni 2001, a Beto se pridružio Albertu Perlmanu i Albert Agionu i zajedno su formirali preduzeće Zumba Fitness DOO.
Trening
Muzika je ključni sastojak časova zumbe. Vežbe uključuju promene ritma i tempa, prelazi se naizmenično sa vežbi toniranja mišića, na vežbe snage, ili na kardio vežbe. Vežbe ciljaju svak glavnu grupu mišića u telu. Zumba program pozajmljuje elemente od sledećih plesnih stilova: kumbia, salsa, merenge, mambo, flamenko, ča-ča-ča, regeton, samba, trbušni ples, bangra, hip hop, i tango.
Časovi
Postoje različite vrste časova zumbe:
Zumba- prvi oblik zumbe koji uključuje osnovne ritmove merenge, foktrota, salse, kumbije, regetona, trbušnog plesa, valcera, tanga, sambe.
Zlatna zumba-  dizajnirana za starije odrasle.
Tonus zumba-fokusira se na sagorevanje kalorija i izgrađivanje snage.
Akva zumba-za osobe starije od 14  godina, slična aerobiku u vodi.
Zumbatomik-za devojčice i dečake uzrasta 4-12 godina. Ovaj tip zumbe ključuje urbane plesne stilove kao što su hip-hop i pop regeton. Vežbaju se koordinacija, disciplina, samopouzdanje i timski rad.