Ishrana pre vežbanja je veoma važna. Mnogi saveti da ništa ne jedete posle treninga su pogrešni, jer obrok posle napora i gubljenja energije je itekako bitan.

Ono o čemu treba voditi računa je ustvari vremenski period koji prođe od treninga do obroka. Ne treba, da istog trenutka kad napustite teretanu pribegnete prejedanju. Optimalno vreme koje bi trebalo da prođe je oko 60 minuta. Ovaj period je poznat kao „zlatan sat“, jer tada mišići apsorbuju najviše hranljivih materija, i glikogen kao energetski izvor se najefikasnije pretvara u korisnu masu.

Prvi korak pre kvalitetnog post-trening obroka, je rehidratacija organizma. Tokom fizičkog napora, gubimo dosta tečnosti koju je neophodno nadoknaditi. Kada nadoknadite tečnost, nakon manjeg predaha dobro razmislite šta ćete staviti u usta.

Ugljeni hidrati i proteini su svakako preporučljivi, jer igraju veliku ulogu u obnavljanju glikogena i stvaranju njegovih zaliha, bez koga bi dalja fizička aktivnost teško bila izvodljiva. Ugljeni hidrati stimulišu lučenje insulina, koji potpomaže proizvodnju glikogena u mišićima. Da bi se postigao ovaj efekat, optimalan odnos ugljenih hidrata i proteina je 4:1 (u korist hidrata).

Unos proteina obezbeđuje neophodne amino kiseline i na taj način rekonstruišu mišiće, koji bivaju oštećeni nakon intenzivnog i produženog vežbanja. Oni povećavaju i apsorpciju vode iz creva i hidriraju mišiće, a njihove amino kiseline jačaju imunitet i čine Vas otpornijim na prehlade i raznorazne infekcije. Međutim, kada bi uneli više proteina nego što je potrebno, postigli bi negativan efekat, usporili bi rehidrataciju i stvaranje glikogena.

U zavisnosti kada trenirate, da li je jutranji, popodnevni ili večernji trening, treba da vodite računa o sledećem:

Posle jutarnjeg treninga ne preskačite doručak. On mora biti bogat i obilan i 2/3 od ukupne količine unosa kalorija tokom dana; predlog obroka: jaja, ovsene pahuljice, čaša mleka, tost.

Nakon popodnevnog treninga, organizam zahteva dobar i raznovrstan ručak; piletina, salate, pasulj, povrće, prelivi;

Trening u večernjim satima takođe iscrpljuje, tako da lagana večera Vam je potrebna; braon pirinač, slatki krompir, spanać…

Vežbajte, a nakon toga umereno i „pametno“ nadoknadite potrošenu energiju i efekat će biti pozitivan i potpun.