Kako muškarac stari, tako se menjaju veličina, izgled i seksualna funkcija penisa.

Seksualno funkcionisanje muškarca opada sa godinama. Nivo testosterona opada, potrebno mu je mnogo više da se uzbudi. Kada se uzbudi, treba mu više vremena da dobije erekciju i dostigne orgazam, i da se opet uzbudi posle orgazma.  Volumen i kvalitet sperme se smanjuju. Erektilna disfunkcija ili impotencija, češće se javlja kod starijih nego kod mladih.  Kod muškaraca starosti između 40 i 70 godina, procenat potentnih pada od 60% na 30%.

Muškarci takođe iskuse postepeno slabljenje urinarne funkcije. Studije pokazuju da mlaz urina vremenom slabi, što je posledica oslabljenih mišića mokraćne bešike i uvećane prostate.

Promene na penisu dešavaju se kod većine ljudi od 30. godine. Te promene su:

Izgled. Postoje dve velike promene. Glavić  penisa postepeno gubi svoju ljubičastastu boju, što je rezultat smanjenog protoka krvi. Dolazi i do gubitka stidnih dlaka, što je rezultat opadanja nivoa testosterona.

Veličina penisa. Kako muškarci stare, gojaznost je uobičajena pojava. Masti akumulirane na donjem stomaku, čine da penis izgleda manje. Pored toga, veličina penisa se stvarno smanjuje. Smanjenje u debljini i dužini obično nije dramatično, ali jeste primetno.

Šta uzrokuje smanjenje penisa? Taloženje masnoća unutar arterija u penisu smanjuje dotok krvi u njega. To je arteroskleroza. Zato su i erekcije slabije.

Oko 40. godine, testisi se takođe smanjuju.

Osetljivost. Penis vremenom postaje sve manje osetljiv. Zato je teže postići erekciju i orgazam.

Savijanje penisa. To je takozvana Pejronijeva bolest koja se najčešće dešava u srednjim godinama. Posledice su bolne erekcije i teškoće tokom seksa. Problem se rešava operacijom.