Razlike između muškaraca i žena
Kada muškarac i žena uđu u vezu, tu su, u stvari, dva sveta- njen i njegov. Oni imaju različite vrednosti, prioritete, i navike. Oni igraju po različitim pravilima.
Naučnici su utvrdili da su nekoliko osnovnih razlika između muškaraca i žena biološke prirode. Ispostavilo se da mozgovi muškarca i žena ne samo da su različiti, već se razlikuje i način na koji ih koriste.  Žene imaju jače veze i češću interakciju između leve i desne hemisfere mozga. To objašnjava bolje verbalne sposobnosti i intuiciju žena. Muškarci, s druge strane, imaju bolju razdvojenost dve hemisfere, što objašnjava njihove sposobnosti za apstraktno razmišljanje i vizuelno-prostornu inteligenciju.
Različite navike muškaraca i žena mogu se objasniti različitim ulogama koje su imali u procesu evolucije. Iako su se uslovi života  promenili, i muškarci i žene imaju tendenciju da prate svoje biološke programe. Muškarci imaju dobar osećaj za prostor koji im je potreban kako bi pratili plen, ulovili ga i pronašli put do kuće, dok žene imaju bolji periferni vid koji im pomaže da vide šta se dešava  oko kuće, da primete  opasnost koja se približava, da primete promene u ponašanju ili izgledu dece. Mozgovi muškaraca su programirani da love, što objašnjava njihovo ograničeno percepiranje informacija, dok ženski mozak može da dešifruje širi spektar informacija.
Prilikom ulaska u prostoriju, muškarci traže izlaz, procenjujući moguće pretnje, i načine bekstva, dok žene obraćaju pažnju na ljude i imaju potrebu da saznaju ko su i kako se osećaju.
Muškarci su skloni kategorizovanju i arhiviranju informacija u svojoj glavi. Žene imaju tendenciju da „premotavaju“ iznova informacije. Jedini način na koji one mogu da prestanu da misle o nekom problemu je da razgovaraju o njemu. Kada žena deli svoje probleme sa muškarcem, ona ne traži rešenje koliko joj treba neko da je sasluša.
Na osnovu ovih bioloških razlika, mogu se odrediti i neke psihološke razlike između muškaraca i žene:
– Muškarci gledaju na situacije u celini i misle globalno, dok žene misle lokalno, oslanjajući se na detalje i nijanse.
– Muškarci su graditelji i stvaraoci. Oni rizikuju i eksperimentišu, dok žene biraju najvrednija znanja i prenose ih na sledeću generaciju.
– Muškarci su nezavisniji u svojim mislima i postupcima, dok su žene više sklone da slede tuđe ideje.
-Samopoštovanje i samopouzdanje je niže kod žena nego kod muškaraca. Žene imaju tendenciju da kritikuju same sebe, a muškarci su zadovoljniji sobom i onim što su postigli.
– Muškarci imaju izraženu potrebu da ispune svoje ciljeve, dok su ženama na prvom mestu odnosi sa drugima.
– Muškarci se razboljevaju duplo češće nego žene, iako žene imaju tendenciju da se više brinu o svom zdravlju.
– Žene trpe bol i monoton posao bolje od muškaraca.
Gorenavedene tvrdnje postaju još više zbunjujuće, ako se uzme u obzir da 15 do 20% muškaraca imaju ženski tip mozga, a oko 10% žena ima muški tip mozga, što znači da je neki procenat muškaraca i žena, bez obzira koliko mali, delimično programiran da se ponaša i razmišlja kao suprotni pol.