Dugi niz godina, zeleni čaj je povezivan sa pozitivnim uticajem na zdravlje. U nedavnoj studiji identifikovana je priroda ovih prednosti. Istraživači su utvrdili da epigalokatehin galat (EGCg), jedinjenje koje se nalazi u zelenom čaju, sprečava rast ćelija raka. EGCG takođe sprečava virus HIV-a da  uništava CD4 ćelije. Stručnjaci smatraju da bi supstance u zelenom čaju, naročito EGCG, mogle dovesti do stvaranja novih lekova protiv HIV-a.

Koliko zelenog čaja nam je potrebno?

Lišće zelenog čaja bogato je EGCG-om. Istraživanja pokazuju da četiri do pet šolja zelenog čaja mogu da uspore rak. Međutim, da bi zeleni čaj mogao da zaštiti CD4 ćelije od HIV-a mora se unositi u mnogo većim koncentracijama nego što je to moguće samo pijenjem čaja. Međutim, razumevanje mehanizma kojim  se EGCG vezuje za CD4 ćelije bi moglo pomoći naučnicima u istraživanjima novih lekova i tretmana.

Razumevanje životnog ciklusa HIV-a

Da li drugi čajevi imaju isto dejstvo?

U odnosu na druge vrste čaja, zeleni čaj se drugačije obrađuje. Lišće zelenog čaja se ne oksidira već se izlaže pari. Ovaj proces omogućava da se prirodni sastojci u lišću očuvaju.  Druge vrste čaja nisu  ni približno efikasne kao zeleni čaj u borbi protiv kancerogenih ćelija ili HIV-a. Zeleni čaj je oko deset puta moćniji od drugih vrsta čajeva.