Novije studije su  potvrdile brojne povoljnosti koje imaju semenke bundeve na zdravlje čoveka, sumirajući i izveštaje koji su se nakupljali čitavih 3000 godina i dolazili iz različitih delova sveta.

Semenke bundeve obiluju magnezijumom, kalcijumom, kalijumom, gvožđem, cinkom i vitaminom  K.

Bogate su takođe i omega-3 masnim kiselinama koje doprinose snižavanju povišenog krvnog pritiska. Smanjuju nivo holesterola u krvi, rizik od dijabetesa, utiču na smanjenje prekomerne težine, poboljšavaju raspoloženje i ispoljavaju pozitivna svojstva u borbi protiv raka.

Pozitivni efekti upotrebe bundevinog semenja su:

U borbi protiv raka

Bundevino semenje sadrži supstance koje ubijaju različite vrste kancerskih ćelija  i ispoljavaju antiinflamatorna svojstva.

Nemački naučnici su otkrili da upotreba bundevinih semenki smanjuje rizik od nastanka raka dojke u 23 procenata žena nakon menopauze. Studije su pokazale i da konzumiranje suncokretovog semenja i soje takođe smanjuje rizik od nastanka raka.

Uticaj na funkciju prostate

Ulje bundevinog semenja se koristi u borbi protiv benigne hiperplazije prostate(uvećana prostata). Dijetetski suplementi koji sadrže sastojke koje poseduje bundevino semenje pokazaju pozitivan uticaj u borbi protiv rasta i širenja raka prostate.

Uticaj na rapoloženje i nalete vrućine kod žena u menopauzi

Studija iz 2011. je utvrdila da ulje bundevinog semenja ublažava talase vrućine kod žena u menopauzi. Smanjuje se i glavobolja, bolovi u zglobovima, a poboljšava se i raspoloženje.

Snižavanje lošeg holesterola

Bundevino semenje sadrži fitosterole, supstance koje smanjuju loš holesterol u proseku za 13 procenata, dok se ukupni holesterol snižava za 10 procenata.

Fitosteroli blokiraju apsorpciju holesterola u crevima i smanjuju količinu holesterola u krvi.

Preporučuje se svakodnevni unos hrane bogate fitosterolima kao prirodan način da se snizi nivo holesterola u krvi i smanji rizik za nastanak srčanih oboljenja.

Smanjenje rizika od nastanka dijabetesa

Semenje bundeve se često preporučije obolelim od dijabetesa. Sadrži visoke vrednosti gvožđa i nezasićanih masti koje su dobre za srce.

Studije su pokazale pozitivan uticaj bundevinog smenja na stanje osoba obolelih od dijabetesa u toj meri da je u Kini predloženo da sastojci bundeve budu korišćeni u svrhe razvijanja novog antidijabetskog leka.

Pozitivan uticaj na mršavljenje

Bundevine semenke sadrže vlakna i proteine- dva važna sastojka ishrane u borbi protiv viška kilograma.  One omogućavaju i osećaj sitosti.

Smanjuju socijalnu anksioznost, depresiju i poboljšavaju raspoloženje

Pored toga što je bundevino semenje dobro za telesno zdravlje, ono pozitivno utiče i na stanje uma. Studije pokazuju da je bundevino semenje koje je oslobođeno ulja u kombinaciji sa glukozom korisno u lečenju socijalne anksioznosti, i može pomoći lečenju depresije. Nedavni izveštaji upućuju na još jednu interesantnu povoljnost upotrebe bundevinog semenja-ono pozitivno utiče na želju za seksom.