Zdrave novogodišnje odluke za 2011. godinu
Nova godina je tu, i okrećemo novi list, počinjemo iznova. Vreme je da se donesu i poštuju neke zdrave novogodišnje odluke.

Kako da budemo zdraviji i srećniji u 2011?

Ishrana
Pijte više voćnih sokova

Ako imate poteškoća da jedete 400gr voća i povrća dnevno, voćni sokovi su odličan način da unesete više voća u vašu ishranu.

Naučite da kontrolišete veličinu porcije

U vreme obroka, dobro je zamisliti da je tanjir podeljen u četiri dela. Dve četvrtine treba da sadrže voće, povrće ili salatu, a po jednu četvrtinu treba da čine proteini i ugljeni hidrati.

Razmišljajte na duže staze

Umesto da pronalazite brza rešenja u novoj godini, pokušajte da sami odredite tri realna cilja za 2011. godinu.
To mogu biti:
• jesti dodatnu porciju voća ili povrća svaki dan
• prelazak na nemasne namaze
• prestati dodavati so u hranu.

Rastegnite svoj budžet
Zdrava novogodišnja odluka rastegnuće Vaš budžet tako što ćete umesto mesa jesti više sočiva i tako se hraniti zdravije.Pokušajte da dodate sočivo u mleveno meso, u bolonjeze ili u neka druga jela sa mesom.


Mentalno zdravlje

Naučite nešto novo

Baviti se novim hobijem ili učenjem novih veština je odličan način da se izgradi samopouzdanje, upoznaju novi prijatelji i aktivira mozak.
Pokušajte da postavite sebi izazov. Dakle, ako ste stidljivi: Pridružite se amaterskoj dramskoj grupi ili klubu ljubitelja poezije.

Neka Vaš novac radi za Vas
Ne dozvolite da Vas novac previše obuzme. Planirajte unapred. Vodite dnevnik troškova i izbacite one koji vam nisu potrebni.

Volontirajte
Volonterski rad sa starijim osobama ili skuplanje novca za siromašne mogu vas učiniti srećnijim. Osećaćete da radite nešto vredno, i to bi trebalo da Vam pomogne da gledate  svoje lične probleme iz druge perspektive.

Posvetite više vremena svojoj deci
Istraživanja su pokazala da deci treba Vaša pažnja kako bi razvili govor, socijalne i životne veštine.
Probajte uspostaviti dobar balans između posla i kuće, kao i pronaći način da provedete kvalitetno vreme sa svojom decom.

Opšte zdravlje

Ostavite Pušenje

Pušenje utiče na svaki organ u vašem telu i prestanak oušenja u bilo kom trenutku u vašem životu će sprečiti dalje urušavanje zdravlja. Pokušajte sami da ostavite cigarete, ili potražite pomoć od  lekara opšte prakse.

Konzumirajte alkohol u bezbednim količinama

Većina nas je previše uživala tokom božićnih i novogodišnjih proslava.
Vreme je da se vratimo na preporučenu granicu od 14 jedinica nedeljno za žene i 21 za muškarce. Boca vina ima 9 jedinica u proseku , a pola litre piva prosečne jačine je 2 jedinice.

Ili ga koristite ili izgubite

Baš kao i ruke i noge, mozak treba da se stimuliše. Morate ga redovno intenzivnije koristiti  ili će Vaša  mentalnu budnost opadati više nego što je neophodno. Pokušajte da  vežbate mozak, da mu postavljate izazove tako što ćete unositi mentalne zadatke u svoj svakodnevni život.


Jačajte kosti


I Vašim kostima je potrebna nega. Trčanje i hodanje jačaju kosti. Njima takođe treba dobra ishrana, sa puno vitamina D i kalcijuma. Telo proizvodi vitamin D kada je izloženo sunčevoj svetlosti.

Fitnes

Trening uz muziku

Studije pokazuju da slušanje muzike dok vežbate može da Vam pomogne da trening bude intenzivniji i duži.
Probajte nešto novo u 2011.
Režimi vežbanja nekada dosade i gubi se interesovanje – tada uradite nešto zabavno i uzbudljivo.
Probajte zumbu: latinski ples sa visokim-sagorevanjem kalorija  koji se lako prati i vrlo je zabavan.

Trčite bosi

Iskusite sve prednosti trčanja, a potencijalno smanjite rizik od povrede trčanjem na  trotoaru.
Boso trčanje povećava snagu i stabilnost stopala, ali  krenite polako. Hodajte bosi na početku, ili razmislite o korišćenju posebne obuće za ovu aktivnost.
Ne uzdajte se u brza rešenja
Na žalost, nema čarobne formule za fitnes. Početni uspeh drastične dijete ili fitnesa je obično kratkotrajan, i na kraju se vraćamo gde smo i počeli.
Nemojte da žurite – čak i ako su rezultati neznatni – i posmatrajte vežbe kao dugoročne promene načina života.