Zdrava ishrana, redovno vežbanje i održavanje zdrave telesne težine mogu povećati šanse za preživljavanje raka, kaže Američko udruženje za borbu protiv raka.

U smernicama koje je ovo društvo objavilo nedavno, potvrđuje se značaj zdravog načina života u borbi protiv raka.

Udruženje kaže da postoje dokazi da zdrav stil života direktno utiče na ponovno javljanje raka i na šanse za preživljavanje raka.

Već duže vreme se veruje da pravilna ishrana i fizička aktivnost imaju uticaj, ali ovo je prvi put da Američko udruženje za borbu protiv raka daje zvanične smernice preživelima od raka.

Od poslednjeg izveštaja objavljenog 2006. godine, više od 100 studija ispitivale su uticaj kontrole težine, ishrane, i fizičke aktivnosti na rak.

Studije ubedljivo ukazuju na to da ishrana bazirana na biljkama, redovno vežbanje, i izbegavanje gojaznosti mogu da smanje rizik od raka, ponavljanja raka i da poboljšaju šanse za preživljavanje.

Najnovija otkrića

Ispitivanja rađena na preživelim od raka dojke su pokazala da je ishrana bogata voćem, povrćem, integralnim žitaricama, živinom i ribom povezana sa manjim rizikom od smrti, u odnosu na ishranu koja sadrži visok unos obrađenog i crvenog mesa, rafiniranih žitarica, šećera i punomasnih mlečnih proizvoda.

Ishrana sa malo crvenog i prerađenog mesa usporava napredovanje raka, smanjuje šanse da se rak vrati, i povećava šanse za preživljavanje.

Redovno vežbanje smanjuje šanse da se rak vrati i poboljšava šanse za preživljavanje posle tretmana, kod raka dojke, prostate, jajnika i creva.

Umereno vežbanje tokom lečenja raka smanjuje umor, anksioznost i povećava samopouzdanje, kao i zdravlje srca i mišićnu snagu.

Ljudima koji su preživeli rak, a gojazni su, preporučuje se namerno gubljenje težine nakon tretmana.

Suplementi (dodaci ishrani) se ne preporučuju

Izveštaj preporučuje preživelima od raka da unesu hranljive materije koje su im potrebne kroz hranu umesto kroz dodatke ishrani, ukazujući da „postoji zabrinutost da suplementi učine više štete nego koristi“, nakon dijagnoze i lečenja raka.

Visoke doze antioksidanata u suplementima mogu smanjiti delotvornost tretmana raka i doprineti vraćanju nekih vrsta raka. Postoje neki dokazi, na primer, da suplementi vitamina E mogu povećati rizik od smrti kod pacijenata koji imaju rak u glavi, vratu, i prostati.

Ne postoje jaki dokazi da suplementi smanjuju rizik od ponavljanja raka, ali postoji sve više dokaza da oni mogu biti štetni u nekim slučajevima.

Pre nego što uzmete suplement, obavezno razgovarajte sa onkologom ili nutricionistom koji su dovoljno stručni da vas pravilno posavetuju.