Da li vam je poznata ova situacija: Opet vam se kosa previše mrsi, tako da ste odlučili da probate neki novi proizvod za kosu. Taj novi proizvod vam nije pomogao, već vam je kosija još suvlja i lomljivija.

Ako je vaša kosa suva, znate koliko je važno da ostane hidrirana da biste izbegli oštećenja i lomljenje kose. Bez obzira da li kosu perete, sušite, stilizujete, odnosno oblikujete, ova osnovna pravila vam mogu pomoći da zaštite kosu i održite je zdravom.

Vodič za sušenje i feniranje suve kose

Iscedite vodu iz kose. Trljanje kose peškirom izaziva trenje koje oštećuje vašu kosu.

Našpricajte hidratantni sprej za odmrsivanje kose pre korišćenja fena, pegle za ispravljanje kose ili pegle za uvijanje kose. Tako ćete kosu zaštiti od toplote i sprečiti isušivanje. Za maksimalnu zaštitu, poprskajte sprej od krajeva do korena i zatim četkom očešljajte kosu (ne češljem). Tako ćete sredstvo ravnomerno naneti na celu kosu.

Koristite četke za kosu od prirodne dlake dok fenirate kosu.

Držite fen na udaljenosti 10 do 15 cm od četke dok fenirate kosu.

Vodič za stilizovanje suve kose

Uvek redovno čistite rešetku fena. Kada se prašina i dlake nakupe nakupe na rešetki fena, vazduh ne može slobodno da izlazi i pritisak vazduha se smanjuje. To znači da se za stilizovanje kose koristi previše toplote. Redovno čistite i ostale uređaje za oblikovanje kose.

Koristite proizvode koji sadrže hranljiva ulja, kao što su argan, avokado i masline umesto proizvoda koji koriste veštačke mirise ili proizvode za volumen, koji mogu da isuše kosu.

Ako vam je kosa jako suva, utrljajte nekoliko kapi jojobinog ili kokosovog ulja na vlažnu kosu, a zatim kosu operite šamponom i balzamom. S vremena na vreme, ne sušite kosu fenom već je pustite da se osuši prirodno.

Dva puta nedeljno treba koristiti preparate za dubinsko hidriranje (maske za kosu na primer), a u frizerskom salonu jednom mesečno.

Redovno skraćujte kosu. Tako ćete smanjiti potrebu za balzamima i proizvodima za lakše raščešljavanje kose.

Posle tuširanja u teretani, nanesite balzam od krajeva do korena, zatim provedite 10 minuta u sauni. Para otvara kutikulu dlake, omogućavajući balzamu da prodre u kosu. Kada izađete iz saune, isperite kosu hladnom vodom da biste zatvorili kutikulu dlake.

Našpricajte kosu balzamom koji se ne ispira i koji sadrži UV filtere pred odlazak na plažu ili bazen da biste zaštitili vašu kosu od sunca. Zavežite kosu, uvijte je u pletenicu ili u maramu da biste je dodatno zaštitili.