Nivo stresa se može značajno smanjiti fizičkim vežbama. Vežbanje  tri ili više puta nedeljno se preporučuje za povećanje dugovečnosti i opšte zdravstveno stanje, kao i smanjenje stresa, a još bolje je vežbati pet ili više puta nedeljno. Istraživanja pokazuju da redovno vežbanje smanjuje stres u kratkom roku, a i na duže staze. Visoko energetske vežbe kao što su dizanje tegova, ili borilačke veštine mogu  da budu korisne i za psihičko zdravlje jer oslobađaju napetost i negativnu energiju, dok hodanje i joga imaju više umirujuće dejstvo.

Kofein može da poremeti san, izazove neravnotežu hormona u telu, izaziva ćudljivost i pogoršava reakcije na stres. Četiri ili više šolja kafe mogu da izazovu  fizičku zavisnost, tako da prestanak konzumiranja kofeina izaziva umor, glavobolju i intenzivnu glad.

Ako spavate 6 sati  ili manje, to znači da ne dobijate dovoljno sna, i da imate takozvani „defecit sna“ koji smanjuje koncentraciju, smanjuje sposobnost borbe protiv stresa i borbe protiv bolesti. Povećava se rizik od saobraćajne nesreće i drugih opasnosti u koje možete dospeti zbog smanjene pažnje. Pronađite način da se naspavate noću ili barem odremajte popodne pola sata ili sat.

Nažalost, loša ishrana može dovesti do viška kilograma, promene raspoloženja, i povećanog stresa. Ako  ograničite konzumaciju šećera, soli i masti, i uključite mnogo voća i povrća, posno meso, integralne žitarice i drugu zdravu hranu u svoju ishranu, uživaćete u dobrom zdravlju i dugovečnosti. Takođe ćete ojačati imuni sistem i manje ćete osećati uticaj pada šećera na promene raspoloženja, što olakšava bolje reagovanje na stresne situacije, a smanjuje količinu stresa zbog bolesti ili loše opšteg zdravstvenog stanja. Imaćete i više energije, tako da možete biti produktivni, i tako imati više vremena da radite stvari u kojima uživate.

Važno je da imate najmanje jednu osobu s kojom možete da razgovarate o svojim osećanjima i stvarima koje Vam se dešavaju u životu. Takođe, podrška bliskih ljudi na koje možete da se oslonite  može da smanji stres koji osećate. Odvojite vreme za negovanje veza i upoznavanje novih  ljudi.

Ako često dolazite u sukobe sa drugima, idite na asertivne treninge ili potražite pomoć psihologa kako biste naučili da uspešnije izlazite na kraj sa problemima. Ako se, s druge strane, ne sukobljavate s drugima, samo zato što ne umete da se izborite za svoje stavove ili potrebe, takođe ćete imati koristi od asertivnog treninga.

Važno je uživati u svom poslu, jer on zauzima najveći deo Vašeg vremena i energije. Ako  Vas posao ne ispunjava, pokušajte da uvedete neke promene  na poslu kako biste u njemu više uživali, ili se van radnog vremena bavite stvarima koje su „melem za Vašu dušu“.

Ako vaš životni stil nije uravnotežen, napravite spisak stvari koje radite i kako trošite svoje vreme, i po potrebi izmenite ono što je loše, počnite da radite stvari koje će Vas učiniti srećnijim i doneti Vam više zadovoljstva. Družite se sa prijateljima, bavite se novim hobijem ili naučite nešto novo.

Vaš dom bi trebao biti sklonište od stresa. Dom treba da bude uredan, jer haotično okruženje je još jedan izvor stresa.

Seks može biti veliko oslobađanje od stresa, i fizičko i emotivno,  i način da se oslobodi endorfin, hormon sreće.