Zdrav stav prema hrani
Ovaj članak objašnjava zašto je važno imati zdrav stav prema hrani.
Da biste očuvali zdravlje, sve što Vašem telu treba je raznovrsna hrana u odgovarajućoj količini, uz malo fizičke vežbe.

Kad je ovo toliko jednostavno, zašto toliko mnogo ljudi imaju nezdrave navike u ishrani?
Krivicu možemo svaliti na društvenu i radnu kulturu. Istraživanja pokazuju da mnogi zaposleni roditelji izjavljuju da više nemaju vremena da kuvaju zdrave obroke za svoju porodicu. Brza hrana je jeftina i lako dostupna, i sasvim je lako uvideti zašto mnogi od nas razvijaju nezdrave navike u ishrani.

Naučite šta je zdravo
Zdrava ishrana uključuje:
·    skrobne namirnice, kao što su integralni hleb, krompir, testenine i pirinač
·    puno voća i povrća
·    hranu bogatu proteinima: meso, riba, mahunarke (pasulj, grašak, bob…) i mlečne proizvode
·    malo ili nimalo soli
·    minimalnu količinu šećera i zasićenih masti
Samo prateći ova osnovna pravila ishrane, u kombinaciji sa 30 minuta umerene vežbe, pet minuta nedeljno, možete da sačuvate svoje zdravlje.

Kako da promenite navike u ishrani
Promena navika u ishrani treba da se odvija postepeno. Nemojte da pravite drastične promene u svojoj ishrani preko noći jer tako povećavate šanse za neuspeh. Svakodnevne, ali male promene u navikama daju mnogo veće i dugotrajnije rezultate nego drastične promene koje su kratkog daha.

Planirajte unapred
Kao i uvek kad menjate svoj život, dobro je razraditi plan pre nego što počnete s promenama. Naučnici savetuju da neko vreme držite dnevnik svega što pojedete, i da u tom dnevniku zapisujete svoje misli i osećanja. To će Vam pomoći da uvidite kada jedete iz emotivnih razloga, a ne zato što ste gladni.
Pre nego što pređete na novi plan ishrane, razmislite o svemu onom dobrom što će vam promene navika doneti, kao što je povećanje energije, smanjenje krvnog pritiska ili mogućnost da se vratite u svoju staru odeću. Takođe uzmite u obzir negativne strane promena navika u ishrani.

Sagledajte i posledice koje bi nastale kada ne biste promenili svoje navike u ishrani. Mogli biste još da se ugojite ili da, na duže staze, pogoršate svoje zdravlje.

Postavite realistične ciljeve
Da biste povećali šanse za uspeh, neophodno je da postavite ciljeve koji su za Vas realistični. Mnogi psiholozi koriste sistem pod imenom SMART kako bi pomogli ljudima da postave ostvarljive ciljeve. Ispod je primer jednog SMART cilja.
·    Specifičan-Svaki dan ću poneti ručak na posao.
·    Merljiv – Dozvoliću sebi dva reda čokolade nedeljno.
·    Ostvarljiv – Koristiću obrano mleko, a ne punomasno.
·    Relevantan – Ješću brzu hranu samo petkom uveče.
·    Vremenski određen – Uvešću ove promene do kraja meseca.
Napravite listu od 5 do 10 jednostavnih ciljeva. Kako ih ne bi zaboravili, listu nalepite na frižider i potrudite se da je se držite.

Ostanite motivisani
Lako je održati entuzijazam na početku, ali on se polako ljulja kako nedelje i meseci prolaze. Navešćemo nekoliko ideja kako da entuzijazam održite na visokom nivou.
·    Obezbedite podršku – recite svojim prijateljima i porodici šta radite i potražite njihovu podršku kada postane teško.
·    Izgradite mentalnu sliku sebe u budućnosti kakvi želite da budete i stalno joj se vraćajte u mislima.
·    Sastavite listu stvari koje čine da se osećate dobro, kao što su čitanje časopisa ili dugo kupanje u kadi i potrudite se da uvedete još takvih stvari u svoj život.
·    U svakodnevnu rutinu uvedite fizičko vežbanje, makar i samo 10 minuta dnevno-to će vam popraviti raspoloženje.
·    Nagradite sebe za svoje uspehe, ma koliko mali oni bili- častite se odlaskom u bioskop ili popijte piće sa prijateljima.