Mnogima je već dobro poznata činjenica da su mleko i mlečni proizvodi najčešći uzroci netolerancije na hranu-neželjenih reakcija koje često predstavljaju koren niza zdravstvenih problema.

Međutim, kao podrška zdravlju digestivnog sistema često se savetuje konzumacija jogurta, koji takođe pripada grupi mlečnih proizvoda.

Postavlja se pitanje šta je to što jogurt tako dramatično izdvaja od ostalih mlečnih proizvoda, pa on ne samo da nema štetna dejstva, nego i blagotvorno deluje na varenje.

Mlečni proizvodi, kao što su mleko i sir, bogati su proteinima koje naš digestivni sistem teško vari i iz tog razloga ovi proteini prolaze kroz naš želudac i creva u delimično obrađenoj formi, što pokreće niz zdravstvenih problema, uključujući ekcem, bronhijalnu astmu i zagušenje sinusa.

Mleko je takođe bogato laktozom (mlečnim šećerom), koji je glavni krivac simptoma netolerancije na mleko, kao što su nadimanje, dijareja, gasovi, bolni grčevi u stomaku. Međutim, kada je reč o jogurtu, situacija je drugačija.

Bakterije koje nastaju prilikom fermentacionog procesa, a kojim se iz mleka dobija jogurt, pomažu varenje mlečnih proteina.

Ove bakterije razgrađuju mlečne proteine i pre nego što započne proces varenja, pa je to još jedno od objašnjenja zašto jogurt uzrokuje neuporedivo manje intolerantnih reakcija nego mleko i sirevi.

Probiotske bakterije razgrađuju i laktozu, pa se tako objašnjava činjenica da jogurt sadrži mnogo manje laktoze od mleka, pa je zato i lakše svarljiv. Iz ovog razloga osobe koje su netolerantne na laktozu mnogo bolje podnose jogurt.

Istraživanja pokazuju da jogurt bogat probiotskim kulturama pomaže eliminaciji problema kao što su zatvor i dijareja (proliv). Ove bakterije održavaju creva zdravim i uspostavljaju normalnu crevnu floru, koja je važna da zdravlje čitavog organizma, jer je poznato da bolesti sistema organa za varenje negativno utiču na zdravlje u celini.

Probiotske bakterije čuvaju digestivni sistem od neželjenih bakterija, kao što su Helicobacter pylori (glavni uzročnik čira na želucu, upale želuca (gastritisa) i raka želuca).

Pritom, jogurti koji su obogaćeni zaslađivačima i kojima su dodati komadi sušenog i zaslađenog voća, se ne preporučuju, kako zbog visokog sadržaja šećera, tako i zbog osiromašenosti probiotskih kultura.