Ako ste ikada osetili grižu savest jer ste se približavali strancu da bi ga omirisali,možda će vam biti lakše ako vam kažemo da postoji naučno objašnjenje za ovaj fenomen. Dakle,zašto ženu toliko privlači miris muškarca?  Razlog su više feromoni nego dobra kolonjska voda (mada ni ona ne može da naškodi).

Feromoni su hemijska jedinjenja bez mirisa koje emituju ne samo muškarci već i žene – i mnoštvo životinja i insekata. U stvari, feromoni su deo prirodne igre parenja ,usmereni su na stvaranje seksualne privlačnosti na čisto fizičkom nivou. Ali, kada je u pitanju vrsta mirisa koja žene privlači kod muškaraca, pokazalo se da se u tu grupu ubrajaju mirisi citrusa, bebi pudera i nekih vrsta slatkiša. Neka istraživanja su pokazala da žene koje stave malo soka od grejpfruta iza ušiju muškarci percipiraju kao nekoliko godina mlađe nego što jesu.I za razliku od muškaraca koje retko odbija miris, žene se manje uzbude kada je vazduh ispunjen mirisom višnje ili ćumura.

Žene takođe ne podnose miris ustajalog znoja. S obzirom da su feromoni bez mirisa, da bi žene uopšte došle dovoljno blizu da budu izložene feromonima, poželjno je da muškarac ne miriše na znoj. Žene imaju osetljivije receptore mirisa od muškaraca i više vole određene mirise samo kada su sveži, kao što su androstenol, koji se emituje kada se pomešaju znoj i kiseonik.Feromon koji prati miris muškog tela koji se duže vreme taložio na koži-androstenon- odbija žene.

Čak i ako se često tuširate i nanosite prijatnu kolonjsku vodu na čistu kožu, ne morate obavezno privući ženske osobe. Postoje i sintetički feromonski sprejevi, koji su vrlo skupi.  Dobra vest je, međutim, da su istraživači otkrili da kada muškarci stave svoju omiljenu kolonjsku vodu, osećaju se manje napeto, ili zbunjeno- tj. imaju više samopouzdanja i žene ih smatraju zabavnim i prijatnim društvom.

Zahvaljujući zdravoj meri slobodne volje,proces odlučivanja ko nas privlači , a ko ne je kompleksan, i ne zavisi isključivo od feromona.