Japanke, lagane papuče koje za sobom ostavljaju zvuk klepetanja su nezaobilazne tokom leta. Ono na šta nas asociraju dok ih nosimo su pesak i plaže, vreli letnji dani i lakoća koraka koju one pružaju našim stopalima. Nema osobe koja bar jedan par japanki nema u svojoj kolekciji obuće.

Iako po doktorima koji brinu o ovom delu naših nogu, japanke nisu najbolji izbor za naša stopala jer povećavaju rizik od povreda, kako ogrebotina i posekotina tako i od uganuća zbog minimalne fiksacije zgloba, one se itekako nose.

Evo nekoliko razloga, zbog kojih volimo da nosimo ovu letnju obuću:

Jednostavnost. Japanke su jednostavne što po dizajnu uglavnom, to i po načinu na koji se obuvaju. Uz njih Vam ne trebaju čarape, već Vaše stopalo diše i totalno je slobodno.

Neformalnost. Nose sa sobom neobaveznost, koja je veoma potrebna posle napornog radnog dana, naročito ako on zahteva formalnost u odevanju. Po istraživanjima, mozak povezuje način oblačenja sa ponašanjem koje proizilazi iz odevanja. Zato posle toga uskočite u njih i osetite lakoću koraka i slobodu kretanja, pa možda i potrebu da đuskate.

Miris mora. Japanke asociraju na egzotična mesta, plaže, pesak, more. Kada ih nosite, pa makar samo skoknuli do marketa mogu Vas podsetiti i na trenutak prebaciti iz realnosti na neko takvo mesto, koje će Vas opustiti i omogućiti mali predah od svakodnevnice.

Izražajnost. Iako su oličenje minimalizma i jednostavnosti, japanke ne umanjuju izražajnost naših stopala. Narotiv. Najavljujući svaki naš korak, teraju nas da koračamo slobodno i bez ustručavanja i hodanja “na prstima”. Čine da se osećamo udobnije i opuštenije.

Pristupačna cena. Njihova povoljna cena nam omogućava da ih priuštimo u više boja, modela, maltene uz svaku našu kombinaciju da možemo da ih uklopimo. Sem toga, naš cvetni ili raznobojni pedikir može da zasija u punom svetlu.

Naša ljubav prema njima, dakle, proizilazi iz njihove bezgraničnosti i slobode koju daju našem koraku. Poletnost koju pružaju, miris mora i lakoća nošenja ih čine neophodnim tokom vrelih letnjih dana.