oćKada uporedimo uobičajene multivitaminske preparate za žene sa prenatalnim vitaminima, sigurno ćemo primetiti da prenatalni vitamini obično sadrže više folata i gvožđa. Povećane potrebe za hranljivim materijama tokom trudnoće su rezultat dve stvari: fiziološke promene majke i metaboličke potrebe fetusa.

Pravilna ishrana tokom trudnoće nije samo neophodna za zdravlje majke – ona ​​je takođe neophodna za zdrav razvoj njenog potomstva. Pokazano je da specifični nedostaci hranljivih materija dovode do urođenih abnormalnosti i defekata kod beba. Pored toga, dokazano je da gestacijska pothranjenost povećava podložnost potomstva hroničnim bolestima u odraslom dobu, uključujući dijabetes, hipertenziju, bolest koronarne arterije i moždani udar.

Prenatalni vitamini, u formi suplementa, mogu smanjiti morbiditet i mortalitet majki direktnim tretiranjem bolesti povezane sa trudnoćom ili indirektno snižavanjem rizika od komplikacija prilikom porođaja. Folati i gvožđe su dva nutrijenta za koja se pokazalo da su najvažniji suplementi tokom trudnoće.

Da li je moguće ispuniti sve vaše nutritivne potrebe tokom trudnoće samo sa zdravom ishranom? Pročitajte dalje da biste saznali više o najvažnijim potrebama za hranljivim materijama tokom trudnoće i koji su to vitamini za trudnice najbolji.

Koji su uobičajeni nedostaci hranljivih materija kod trudnica?

Anemija usled nedostatka gvožđa je izuzetno česta u trudnoći. Kada ste trudni, količina krvi u vašem telu se povećava sve dok ni dostigne gotovo duplu količinu od normalne. Ovo uzrokuje da vaše telo zahteva više gvožđa kako bi proizvelo više hemoglobina za svu tu dodatnu količinu krvi. Takođe vam je potrebno više gvožđa za bebu i placentu.

Iako je nedostatak gvožđa najčešći razlog za nutritivnu anemiju u svetu, nedostatak folata se smatra drugim najčešćim uzročnikom i često se javlja istovremeno sa nedostatkom gvožđa, što je jedan od razloga zbog kojih su folati toliko presudni za zdravu trudnoću.

Trudnice mogu imati nedostatak i omega-3 masnih kiselina, naročito kada se hrana bogata ovim omega-3 mastima ne konzumira redovno. Ako ne jedete ribu ili drugu hranu sa visokom količinom omega-3 masnih kiselina, onda će vam lekar sigurno preporučiti dodatke omega-3 masnih kiselina pored uobičajenih prenatalnih vitamina.

Ako ste trudni i pored toga ste vegetarijanac i ne konzumirate životinjske proizvode, onda hranljivi sastojci koje ćete verovatno morati d aunosite putem suplemenata uključuju vitamin B12, cink, gvožđe i omega-3 masne kiseline kao što je DHA. Možete tražiti suplmente koji sadrže ove prenatalne vitamine plus DHA iz vegetarijanskog izvora kao što su alge.

Da li postoje slučajevi kada je samo zdrava ishrana dovoljna?

Prenatalni vitamini nikada ne predstavljaju zamenu za zdravu ishranu i najbolje funkcionišu kada se uzimaju kao deo ukupne zdrave ishrane. Trudnice treba da uzimaju dodatke vitamina samo pod direktnom preporukom zdravstvenog radnika. Prenatalni vitamini imaju za cilj da obezbede da trudnica svakodnevno dobija dovoljno vitalnih hranljivih materija.

Dakle, šta ako želite da uzmete sve svoje hranljive materije iz prave hrane i da preskočite suplemente? Svaka trudnica je drugačija, ali uopšteno govoreći, stručnjaci preporučuju da sve trudnice uzimaju 600 mikrograma folata i 27 miligrama gvožđa dnevno. Tačno je da ovih 600 mikrograma folata dnevno može doći iz svih izvora, ali možda je teško dobiti preporučenu količinu samo od hrane. Zbog toga je dodavanje folata preporuka br. 1 za trudnice!

Kada je u pitanju gvožđe tokom trudnoće, potrebno je duplo više nego što je neophodno ženi koja nije trudna. Ovo dodatno gvožđe je ključno jer pomaže vašem telu da napravi više krvi za snabdevanje kiseonikom vaše bebe. Dnevna preporučena doza gvožđa tokom trudnoće je 27 do 30 miligrama, što se nalazi u većini prenatalnih vitaminskih suplemenata. Ovaj zahtev za gvožđem se zapravo može dobiti i bez dodataka, ako možete svakodnevno konzumirati dovoljno hrane bogate gvožđem. Plus, kod žena koje već imaju normalan nivo gvožđa, uzimanje gvožđa kao mere predostrožnosti najverovatnije nema nikakve zdravstvene koristi.

Svaka trudnica ima trudnoću koja je potpuno jedinstvena. Pored folata i gvožđa, potreba za drugim suplementima tokom trudnoće može zavisiti od faktora kao što su prirodna hemija tela, ishrana i zdravstvena istorija.

Mišljenja se razlikuju, ali mnogi stručnjaci smatraju da čak i trudnice sa superiornim nutricionim profilima treba da se odluče za kompletan prenatalni vitaminski preparat kako bi pokrile bilo kakve praznine u njihovoj ishrani. Možete da zatražite od svog lekara detaljan pregled krvi koji će vam pokazati da li i gde imate bilo kakve nedostatke u hranljivim sastojcima.

Prenatalni vitamini mogu da izazovu gađenje ili da otežavaju vaše jutarnje mučnine. Jedan od načina da to sprečite jeste da uzmete svoj prenatalni vitamin sa hranom.

Prekomerno doziranje hranljivim sastojcima

Većina trudnica se obično bavi time da dobije dovoljno hranljivih sastojaka, ali je isto tako važno za zdravlje vaše bebe da nikako ne preterujete sa hranjivim materijama. Mnogi proizvodi za hranu i piće mogu izgledati kao zdravi izbori kada ste trudni, ali to možda nije uvek slučaj.

 

Možda mislite da tako dobijate više vitamina i minerala, što je bolje za vašu bebu – naročito ako konzumirate namirnice koje su već obogaćene vitaminima (što bi trebalo da bude naznačeno na etiketi proizvoda). Međutim, kada već uzimate prenatalne vitamine i imate generalno zdravu ishranu, posebno je važno pratiti sve dodatne hranljive sastojke u vašoj ishrani.

Dok se vitamini rastvorljivi u vodi, kao što su folati i vitamin C, izlučuju preko urina, vitamini A, D, E i K – koji su rastvorljivi u mastima – su lakši za preveliko doziranje. Na primer, dokazano je da previše vitamina A izaziva urođenja oštećenja, uključujući malformacije očiju, lobanje, pluća i srca.

Zato odaberite svoju hranu i piće mudro, kako ne biste preopteretile sebe ili vašu bebu koja se razvija.