Zdravstvene prednosti kombu alge

Kombu alga je vrlo hranljiva i sadrži puno proteina, kalcijuma, joda, magnezijuma, gvožđa i folata.

1.) Smanjuje rizik od raka

Kombu alge imaju anti-inflamatorna svojstva (deluju protiv upale). One štite imuni sistem i pomažu u borbi protiv smrtonosnih bolesti kao što je rak. Hronična upala može pogoršati stanje ćelija i ubrzati promene na ćelijama. Alge sprečavaju upalu i zaustavljaju nastanak pre-kancerogenih ćelija.

Niže stope raka dojke su primećene kod Japanki koje jedu kombu alge. Supstance lignani, koje pomažu u borbi protiv raka, nalaze se u velikim količinama u morskim algama i mogu da pruže zaštitu protiv određenih vrsta raka.

2.) Minerali i vitamini u kombu algama

Alge povećavaju energiju kod ljudi koji imaju manjak joda u organizmu i koji imaju nedovoljno aktivnu thiroidnu žlezdu (štitnjaču).Kombu alge sadrže nekoliko minerala koji su korisni za telo. To su kalcijum, magnezijum, bakar, selen, gvožđe i jod.

Ne samo da kombu sadrže minerale već sadrže i dosta veliku količinu vitamina C. Vitamin C je važan za sprečavanje krvarenja desni i raspada kolagena u koži tkiva. Konzumiranje kombu algi obnavlja kožu dajući joj zdrav i zategnut izgled.

Kako da izaberete kombu alge i kako da ih čuvate?

Vrlo često ćete primetiti fini beli sloj koji se pojavljuje na površini kombu algi. To je potpuno normalno i nije štetno. Vi samo treba da obrišete listove kombu alge vlažnom krpom ili ih operete pre upotrebe. Turšija od kombu algi može da se skladišti na duže vreme u frižideru, ali je potrebno da se pojede brzo nakon što se otvori.

Kombu alga (morski kupus) je alga koja se najviše koristi u ishrani. Posebno je dobra i korisna kada se kuva sa pasuljem. Dodajte trake kombu alge u supu, čorbu, pasulj ili braon pirinač dok se kuvaju.

Kada je vreme kuvanja kratko, prvo potopite kombu 20 minuta. Kada se skuva, isecite je i vratite u šerpu. Kombu sadrži metionin, prirodnu supstancu za poboljšanje ukusa.

Kombu ima sposobnost da ublaži druge namirnice koje se kuvaju sa njom čime se sprečava nadimanje.

Zašto je zdrava kombu alga: kombu sadrži enzime koji potpomažu razlaganje određenih šećera u pasulju (uzrok prekomernih gasova i nadimanja), usled čega se pasulj lakše svari.

Kombu takođe deluje kao protivotrov za višak potrošnje natrijuma i poznato je da smanjuje holesterol u krvi i visok krvni pritisak. Kombu je bogat jodom, kalijumom i kalcijumom, kao i vitaminima A i C.

Kombu se uzgaja u Japanu. Kombu je dostupna sveža, suva, ukiseljena i zamrznuta na mnogim azijskim tržištima. Ona je slatka i uglavnom se koristi za začinjavanje čorbi, supa i sosova.

Ovde ćemo vam predstaviti dva načina da spremite kombu algu. Jedan je da se prokuva sa krtom svinjetinom za pripremu supe, a drugi način je da se pripremi kao salata. Kombu salata je vrlo ukusna i ne zahteva kuvanje.