Aloe Barbadensis Miller, svima poznata kao Aloe Vera (prev. prava Aloja) je biljka koja se naziva kraljicom lekovitih biljaka. Tu titulu nosi od davnina, i to od 50-te godine pre nove ere, kada se u drevnim zapisima opisuje kao svestrana čudesna biljka i tada  je u zapadnu medicinu uvodi grčki lekar Celsius.

Aloe Vera je već tada primenjivana kao lek u raznim situacijama. Gel od aloje se može koristiti oralno, ali i nanositi na kožu. Osim bogatstva hranljivih materija, ona ima visoku sposobnost prodiranja u sva tkiva. Zato je jedno od najočiglednijih lekovitih dejstava aloje na samoj koži – aloja se od davnina koristila kao sredstvo za ubrzano zarastanje rana, eliminisanje kožnih bolesti i drugih kožnih promena.

Kada se unosi oralno, obavlja više korisnih funkcija – čisti usnu duplju i druge organe gornjeg dela digestivnog trakta, čisti želudac, pomaže zarastanju eventualnih oštećenja sluzokože želuca, zatim čisti resice tankog creva, razlaže se i pretvara u najkvalitetniju hranu.

Redovno korišćenje gela aloje doprinosi čišćenju organizma od otrova, teških metala i drugih štetnih materija koje se akumuliraju u organizmu.

Može se koristiti u kombinaciji sa drugim lekovitim i prehrambenim materijama, kako bi se pojačalo alojino specifično dejstvo u određenim zdravstveno-problematičnim situacijama – npr uz jake antioksidanse u svrhu pomoći organizmu kada se koriste jaki farmaceutski preparati ili tehnološka sredstva koja imaju štetne nuspojave (hemoterapija, zračenje).

Veliki deo lekovitosti aloje, koju mnogi nazivaju “lekom za sve”, čini njena hranljiva vrednost, koja na veoma povoljan način, osim što hrani ćelije ljudskog organizma, čini da one pravilno funkcionišu, osposobljava i podstiče imuni sistem da bolje prepozna strana tela i štetne materije i da ih izbaci iz tela.

Naučnici su ustanovili da gel aloje sadrži preko 240 hranljivih i lekovitih sastojaka, između ostalog:

– Vitamine A, B1, B2, B3, B6, B9, B12, C, E i folnu kiselinu

– Minerale (više od 20); gel sadrži magnezijum, mangan, cink, bakar, hrom, kalcijum, kalijum i gvožđe

– Polisaharide, koji su imunomodulatori -pomažu kod AIDS-a, karcinoma, imunoloških poremećaja i antioksidansi-imaju protivupalno, antibakterijsko i antivirusno delovanje

– Aminokiseline: ljudskom organizmu su neophodne 22 aminokiseline koje su potrebne za izgradnju belančevina. Gel aloje obezbeđuje 20 ovih aminokiselina.

Ono što je još važnije jeste da gel aloje obezbeđuje svih osam esencijalnih aminokiselina koje nije moguće proizvesti u ljudskom organizmu i koje se zbog toga moraju unositi hranom.

– Enzime (16 enzima) iz grupe proteaza, amilaza, lipaza i celulaza (pomažu varenje belančevina, ugljenih hidrata, masti i celuloze).

 

HealthySeniors

 

Stoga, aloja ima brojne osobine koje je stavljaju na sam vrh lekovitih biljaka ikada. Ona je:

– imunostimulans (jača opštu otpornost organizma, preventivno deluje protiv bolesti kao što su rak, psorijaza, kolagenoze),

– detoksikans ( oslobađa organizam toksina unetim putem alkohola, narkotika),

– antioksidans (deluje protiv slobodnih radikala) i ima

– antivirusno dejstvo (herpes…),

– baktericidno dejstvo  (uništava bakterije),

– fungicidno dejstvo (uništava gljivice),

– antiflogistično (deluje protiv upalnih procesa svih sistema u čovekovom organizmu),

analgetsko dejstvo (smanjuje bolove),

– stimulišuće dejstvo (reguliše status psihe),

– antidijabetično dejstvo.

 

Ograničenja upotrebe aloje

Ne postoji osoba kojoj ova moćna biljka ne može pomoći na neki način. Njen širok spektar delovanja omogućava svestranost primene i tako obilje benefita za ljudski organizam.

Ipak, treba znati da kora aloja vere sadrži pojedine štetne supstance, pa se preparati koji u svom sastavu, pored samog alojinog soka sadrže i koru aloje, ne preporučuju deci i trudnicama.

Međutim, na svetskom tržištu prisutan je jedinstven sok od aloje koji se dobija ceđenjem same srži aloje i ne sadrži njenu koru, pa ga mogu koristiti kako deca, tako i trudnice i dojilje, i to bez pauze u njegovoj primeni.

Više o ovom  tradicionalnom napitku saznajte putem sledećeg linka:https://planetazdravlja.com/aloe-vera-gel-u-sluzbi-naseg-zdravlja/