Da li ste se već susreli sa osećajem neodložne potrebe za pražnjenjem creva, vrlo brzo nakon konzumacije kafenog napitka?

Ukoliko jeste, preporučujemo da preispitate mogućnost preosetljivosti organizma na kofein, kao i količinu kafe koju konzumirate na dnevnoj bazi.

U nastavku teksta saznaćete i zašto je to važno!

 

Diuretički i laksativni efekat kofeina
Poznato je da je kofein blagi diuretik, što bi značilo da izaziva potrebu za mokrenjem.
Diuretski efekti kofeina variraju od osobe do osobe i zavise od više faktora, među kojima se izdvajaju pol, nivo fizičke aktivnosti, kao i naviknutost na samu upotrebu kofeinskih napitaka.


Pored diuretskog, kofein ima i laksativni efekat, koji podrazumeva upravo efekat pražnjenja creva i ovaj efekat nije izažen kod svih ljubitelja kafe.
Osobe koje su naročito osetljive na kofein podložne su ovom efektu, jer kofein stimuliše kontrakcije mišića debelog creva. Ove kontrakcije su slične onima koje se javljaju nakon jela.

 

Da li kofein u gaziranim sokovima ima laksativni efekat?

U kafi se nalazi visoka koncentracija kofeina (80-135 mg u jednoj šoljici) i time se objašnjava izostanak laksativnog efekta pri konzumaciji drugih napitaka koji sadrže kofein, a nisu kafa. U ove napitke spada Coca Cola, kao i drugi gazirani sokovi.

 

Kafa kao uzročnik dijareje
Manje poznat efekat kafe jeste stimulacija proizvodnje žučne kiseline.
Žučnu kiselunu proizvodi jetra i skladišti je u žučnoj kesi,  a kafa može uzrokovati otpuštanje žučne kiseline iz žučne kese u creva, uzrokujući dijareju.

 

Kafa sa mlekom-loša kombinacija

Osim kofeina, u kafenim napicima postoje i drugi stimulatori probave, a to su prvenstveno veštački zaslađivači i mlečni proizvodi.
Veštački zaslađivači, koji se mogu pronaći u raznim varijantama kafenih napitaka uzrokuju nadimanje, gasove i dijareju.


Takođe, mleko i razne mlečne varijante dodataka za kafu (mlečni krem i sl.), zbog intolerancije na laktozu koja postoji kod većine ljudi, takođe mogu uzrokovati kako nadimanje, tako i gasove i dijareju.
Čak i osobe koje tokom života nisu imale problem se intolerancijom na laktozu, sa starenjem postaju sve osetljivije na laktozni sadržaj u mlečnim namirnicama.

Kako izbeći neprijatnosti laksativnog efekta kofeina?

Ukoliko želite da umanjite ili izbegnete laksativnu reakciju na kofein, potrebno je da povedete računa o količini kafe koju unosite tokom dana.
Ukoliko koristite više od 2-3 kafe dnevno, znatno se povećavaju šanse da pored laksativnog učinka, iskusite problem sa gasovima, nadimanjem, pa čak i grčevima u stomaku.
Osetljivost na kofein varira od osobe i zato je važno da prepoznate ako je i jedna kafa previše za vas.
Ukoliko jednostavno osluškujemo jasne znakove koje nam organizam daje, možemo izbeći sve nabrojane nelagodnosti i istovremeno iskoristiti neosporne pozitivne efekte koje kafa ima na naš organizam.

≠≠≠≠≠≠≠≠≠≠≠≠≠≠≠≠≠≠≠

>Kvantna medicina – kvantni pregled popust

Rezervišite svoj termin za kvantnu analizu funkcionalnog statusa celog organizma po promotivnoj ceni od 5 790 din u Centru dobrih navika i unapredite zdravlje svog sistema organa za varenje kroz individualne, precizne i praktične savete prilagođene trenutnim potrebama vašeg organizma.
Zakazivanje je obavezno, od ponedeljka do petka od 09h do 19h i subotom od 09h do 12h, na broj telefona 0644026192 ili putem email-a centardobrihnavika@gmail.com.