Od sićušnog jajeta do rastućeg zametka – u daljem tekstu sledite neverovatan proces začeća.

Ovulacija

Ovulacija se dešava svakog meseca kada ženski jajnici ispuštaju zrelo jajašce (jajnu ćeliju). To se događa otprilike dve sedmice nakon prvog dana zadnje menstruacije.

Putovanje kroz jajovod

Nakon što se jajna ćelija izbaci iz jajnika, putuje u jajovod. Tamo ostaje sve dok je jedan spermatozoid ne oplodi.

Dugo putovanje spermatozoida

Muškarac može ejakulirati 40 do 150 miliona spermatozoida, koji počinju da se kreću uzvodno prema jajovodima tokom svoje misije za oplodnju jajne ćelije. Brzo plivajući spermatozoidi mogu do jajne ćelije doći za pola sata, dok drugima mogu trebati dani. Spermatozoidi mogu da žive 48-72 sata. Samo nekoliko stotina će se približiti jajnoj ćeliji zbog mnogih prirodnih barijera koje postoje u ženskom telu.

Oplodnja: Spermatozoid prodire u jajašce

Potrebno je oko 24 sata da spermatozoid oplodi jajnu ćeliju. Kada spermatozoid prodre u jajašce, površina jajašceta se menja tako da nijedan drugi spermatozoid ne može da uđe. U trenutku oplodnje, bebina “genetska šminka“ je završena, uključujući to da li je u pitanju dečak ili devojčica.

Ćelije počinju da se dele

Oplođeno jajašce počinje brzo da raste i deli se na više ćelija. Napušta jajovod i ulazi u matericu 3 do 4 dana nakon oplodnje. U retkim slučajevima oplođeno jajašce se pričvršćuje na jajovod. To se naziva vanmaterična trudnoća ili ektopična trudnoća i predstavlja opasnost za majku.

Implantacija

Nakon što stigne do materice, oplođeno jajašce se pričvršćuje na sluznicu materice, zvanu endometrijum. Ovaj proces je poznat i kao implantacija. Ćelije nastavljaju da se dele.

Hormoni trudnoće

Za oko nedelju dana nakon što je nastupilo začeće bebe, hormon zvani humani horionski gonadotropin (hCG) može se naći u krvi majke. Luče ga ćelije koje će postati placenta. Hormon će se pojaviti na testu za trudnoću u krvi ili urinu. Ali obično je potrebno 3 do 4 nedelje da nivoi hCG-a budu dovoljno visoki da se otkriju kućnim testovima trudnoće.

Bebin razvoj

Nakon što se oplođeno jajašce pričvrsti na matericu, neke ćelije postaju placenta, a druge embrion. Srce počinje da kuca tokom 5. nedelje. Mozak, kičmena moždina, srce i drugi organi počinju da se formiraju. U osmoj nedelji beba u razvoju, koja se sada naziva fetus, dugačka je oko 1 cm – i raste. „Puni termin“ porođaja se obično ostvaruje oko 40. nedelje trudnoće.