Ako vam klomifen nije pomogao, a ne prezate od rizika, lek Femara je možda pravo rešenje za vas. Ovaj lek njegovi proizvođači nisu namenili za stimulisanje ovlacije, već za suzbijanje raka dojke.

Manje neželjenih efekata

Femara (letrozol), stvoren je kao lek za borbu protiv hormonski senzitivnog raka dojke, ali se koristi za izazivanje ovulacije u lečenju neplodnosti od 2001. Lekari veruju da je Femara učinkovitija od standardnog leka za ovulatornu disfunkciju koji se zove Klomifen. Neki lekari smatraju da Femara ima manje neželjenih efekata i da postoji manji rizik od višestruke trudnoće.

Kanadska studija predstavljena 2005, na konferenciji Američkog društva za reproduktivnu medicinu, pokazala je da Femara povećava rizik od urođenih defekata, ali ovaj rizik postoji kod svih lekova za podsticanje ovulacije, uključujući Klomifen. Iz tog razloga, lekari vrlo oprezno prate status pacijenta kako bi blagovremeno prekinuli upotrebu leka ako dođe do trudnoće. Cilj ovog leka je da podstakne ovulaciju. Kada dođe do ovulacije, nema razloga da se nastavi lečenje. Strogim protokolom treba uočiti ovulaciju pre nego što nastane bilo koji razlog za zabrinutost u vezi sa trudnoćom koja eventualno usledi.

Uprkos tome, a možda i iz straha od pravne tužbe, proizvođač Femare, Novartis, poslao je upozorenje lekarima širom Severne Amerike i Evrope da ne odobrava upotrebu ovog leka za stimulaciju ovulacije jer on nije bezbedan za trudnice, kao i za žene koje pokušavaju da zatrudne.

Za šta se koristi Femara?

Lekari takođe koriste Femaru za lečenje endometrioze, bolesti koja utiče na proizvodnju estrogena i koja može uzrokovati neplodnost i bol.

Femara smanjuje ukupan nivo estrogena u telu do 98%. Dok ovaj lek smanjuje estrogen, podiže testosteron, pa ga neki sportisti koriste kao dodatak steroidnim lekovima za bodibilding. Oni smatraju da ovaj lek smanjuje zadržavanje vode na minimum i sprečava formiranje tkiva dojke, što su uobičajeni neželjeni efekti pojedinih anaboličkih steroida.

Druga upotreba Femare je za lečenje adolescenata koji su na režimu uzimanja hormona rasta zbog niskog rasta. Letrozol potpomaže dejstvo hormona rasta.

U principu, iako Femara nema odobrenje FDA za upotrebu kao lek za plodnost, njegova upotreba je prihvaćena od strane većine lekara u oblasti fertiliteta u Sjedinjenim Državama i Evropi. Izgleda da Femara izbegava uobičajene probleme koje izaziva Klomifen, kao što su stanjivanje zida materice i suvoća vagine.

Izvor: http://www.wdxcyber.com