Šta je bronhitis?

Bronhitis je upala u plućima. To može biti manja bolest koja sledi prehladu – ili ozbiljnije stanje, na primer kod hroničnih pušača. Kašalj, šlajm i osećaj umora su tipični simptomi bronhitisa, ali to su takođe simptomi drugih bolesti, tako da je jako važno uspostaviti ispravnu dijagnozu.

Kada bronhijalne cevi koje prenose vazduh duboko u pluća postanu upaljene, njihove unutrašnje membrane zadebljavaju i sužavaju disajne puteve. Ove iziritirane membrane izlučuju sekret, koja oblaže, a ponekad i zapušava disajne puteve. Napadi kašlja su način na koji telo pokušava da se oslobodi ovog sekreta kako bi se olakšalo disanje.

Simptomi bronhitisa

Glavni simptom bronhitisa je čest kašalj koji proizvodi šlajm. Drugi simptomi koji se mogu javiti su:

Blaga groznica

Umor

Zvuk “škripanja” pri disanju

Zategnutost ili tup bol u grudima

Nedostatak daha

Akutni bronhitis: Koliko dugo traje?

Akutni bronhitis najčešće se javlja tri do četiri dana posle prehlade ili gripa. On može početi suvim kašljem, a zatim posle nekoliko dana napadi kašlja mogu biti praćeni sekretom. Većina ljudi ozdravi od akutnog bronhitisa za dve do tri nedelje, iako kašalj može ponekad potrajati četiri nedelje ili duže. Ako ste inače dobrog zdravlja, pluća će se vratiti u normalu nakon što se oporavite od početne infekcije.

Ponovljeni napadi bronhitisa: Hronični bronhitis

O hroničnom bronhitisu je reč kada iskašljavate šlajm većinu dana u periodu od najmanje tri meseca u godini, dve godine zaredom. Hronični bronhitis je ozbiljno stanje koje od pluća čini plodno tlo za bakterijske infekcije. Zahteva stalnu lekarsku pomoć. To je oblik hronične opstruktivne bolesti pluća (HOBP), bolesti pluća koja otežava disanje. Pušački kašalj je ponekad znak bronhitisa i HOBP-a.

Bronhitis ili nešto drugo?

Simptomi bronhitisa su često slični simptomima nekih drugih bolesti, kao što su astma, upala pluća, alergije, prehlada i grip, zapaljenje sinusa, pa čak i Gastroezofagealne refluksne bolesti i raka pluća. Obratite se svom lekaru da biste dobili tačnu dijagnozu. Ozbiljnije bolesti poput upale pluća zahtevaju brzo lečenje.

Kada treba da zovete doktora?

Osetite da vam je dah kratak ili krkljate

Iskašljavate krv

Imate temperaturu veću od 38 ° C

Kašalj traje duže od četiri nedelje

Uzroci akutnog bronhitisa

Ovaj oblik bronhitisa je češći zimi i devet od deset slučajeva su uzrokovani virusom. Iritansi – poput duvanskog dima, smoga, hemikalija za čišćenje u domaćinstvu, pa čak i isparenja ili prašine u okruženju – takođe mogu da izazovu akutni bronhitis.

Uzroci hroničnog bronhitisa

Pušenje je daleko najčešći uzrok hroničnog bronhitisa. Izloženost prašini i otrovnim gasovima na radnom mestu je mnogo ređi uzrok. Zagađenje vazduha može da pogorša simptome kod osoba sa hroničnim bronhitisom.

Pušači i bronhitis

Pušač koji dobije akutni bronhitis mnogo će se sporije oporaviti. Čak i jedan dim cigarete može izazvati privremeno oštećenje na strukturama nalik dlakama (cilijama) u disajnim putevima koje ih štite od iritantnih supstanci i viška sluzi. Dodatno pušenje izaziva dodatnu štetu i povećava šanse za hronični bronhitis, što može dovesti do povećanog rizika od infekcije pluća i trajnog oštećenja pluća.

Lečenje akutnog bronhitisa

Jedini način na koji se leči akutni bronhitis je ublažavanje simptoma. Pijte puno tečnosti, dovoljno se odmarajte i izbegavajte dim i isparenja. Za ublažavanje bolova mogu se koristiti lekovi koji se daju bez recepta u apoteci. Deca mlađa od 20 godina ne smeju uzimati aspirin. Pije se sirup ili neki drugi lek koji olakšava izbacivanje sekreta.

Lečenje hroničnog bronhitisa

Ukoliko imate hronični bronhitis koji je povezan sa pušenjem, najvažnija stvar koju treba da uradite je da prestanete da pušite kako biste sprečili oštećenje pluća. Osim ako vas lekar savetuje drugačije, možete uzeti vakcinu protiv pneumokoka i gripa. Lečenje može da uključuje i bronhodilatatore i steroide.

Hronični bronhitis i HOBP

Hronični bronhitis i emfizem su dva osnovna oblika hronične opstruktivne bolesti pluća. Lekari mogu propisati bronhodilatatore, lekove koji pomažu otvaranje suženih disajnih puteva. Terapija kiseonikom nekim ljudima pomaže da bolje dišu, a program rehabilitacije pluća može poboljšati kvalitet života. Odvikavanje od pušenja je obavezno kako bi se zaustavila dalja oštećenja pluća.

Kako da izbegnete bronhitis

Najbolji način da smanjite rizik je da ne pušite i ne dozvolite drugima da puše u vašem domu. Drugi načini su: izbegavanje prehlada i stvari koje iritiraju nos, grlo i pluća, kao što su prašina ili kućni ljubimci. Ako se prehladite, dovoljno odmarajte i uzimajte lek prema uputstvu.