Da raščistimo jednu stvar na samom početku: PMS ne izazivaju muškarci.

Šta je PMS?

PMS su predmenstrualni simptomi koji se javljaju do dve nedelje pre menstruacije.
Većini žena su dobro poznati ovi simptomi. Mogu da variraju od osećanja iznenadne depresije, promena raspoloženja, paranoje … ili se čak javljaju svi zajedno.

Naši umovi ne mogu pravilno da funkcionišu kad smo u PMSu. Neki ga nazivaju privremenim stanjem hormonski izazvanog idiotizma.

Za muškarca, pms je opasno vreme da se bude u blizini žene. Muškarci ga nikada neće razumeti, i to je jedina stvar koju možemo koristiti kao izgovor za loše ponašanje.

Procenjuje se da 75% žena pate od PMS-a. Od njih 15% ne umeju da iskontrolišu simptome PMS i tada on ometa njihov rad na poslu, jedan ili više dana mesečno.

Dakle, šta je uzrok PMSa? I zašto on uopšte postoji?

Jedan od razloga zašto žene imaju simptome PMSa i menstrualne bolove je nedostatak hranljivih materija.
Ishrana igra veliku ulogu u našem zdravlju, ali i neke druge životne navike, kao što su reakcije na stres, koliko vežbamo, i naše opšte zdravlje i energetski nivo. Svi ovi faktori mogu uticati na hormonsku ravnotežu.

Neka istraživanja pokazuju da ishrana sa malim procentom masti i veganska ishrana značajno smanjuju bol i PMS kod mnogih žena.

Kako proći kroz nedelju PMSa

Slede načini na koje ne samo da možete ublažiti simptome PMSa, već i imati lepu kožu, dobro zdravlje i opšte blagostanje. Naravno, time ćete pomoći i ljudima koji moraju da vas trpe dok ste u PMSu.

• Beležite datume.
Za one koji ne vode dnevnik, predlažemo da beležite svoje menstruacije na kalendaru. Obeležite kada ćete imati sledeću menstruaciju, tako da se pripremite za PMS i kada se on javi, da znate kako da objasnite svoje ponašanje.
Zdravo se hranite

Zdrava ishrana ublažava PMS poboljšanjem moždane hemije i hormonalne ravnoteže.

Nedelju dana pre menstruacije smanjite so, kofein i alkohol-oni podstiču zadržavanje vode i nadimanje. Alkohol može da deluje kao depresant, a kofein povećava razdražljivost, nervozu i nesanicu.

Jedite namirnice koje sadrže dosta gvožđa i vitamina. Koristite integralne namirnice (smeđi pirinač, integralni hleb, ovas, i pasulj). Jedite složene ugljene hidrate (šargarepa, paradajz, brokolli, krompir itd.) Dokazano je da kod većine žena postoji manjak ovih hranljivih materija.
Uzmajte dnevnu dozu multivitamina koji sadrže sve esencijalne vitamine i minerale koji su potrebni za dobro zdravlje. Vitamini B kompleksa, D i E ublažavaju simptome PMSa, a takođe i poboljšavaju kvalitet vaše kože.

Izbegavajte:
– Masne namirnice kao što su krofne, pomfrit, čips,
– Brzu hranu kao što su slatkiši, kolači i keks.

Nikad ne preskačite doručak!!!

Volite sebe.

Ključna osećanja kod PMSa su ozlojeđenost, osećanje da vas drugi ne razumeju, pa čak i ne poštuju.  Ako vam ne prijaju izlasci iz kuće, posvetite više vremena sebi, razmazite sebe. Pročitajte knjigu, uradite pedikir, ili idite u spa centar.

Šoping takođe može da čini čuda…

Kupite nov par cipela, isprobajte novu odeću. Ako niste pri parama, razgledajte lepe stvari i napravite listu stvari koje biste voleli da imate, pa ćete imati čemu da težite. Kada dođete kući, brčkajte se u kadi, uz mirišljave sveće i pijuckanje crnog vina.

Vežbajte

Redovna vežba dokazano ublažava simptome PMSa. Pronađite tip vežbanja koji vam se najviše dopada i postanite dobri u tome.

Plivanje, hodanje ili džogiranje u parku, tenis, badminton, aerobik, pa čak i joga pomažu u uspostavljanju ravnoteže hormona, podižu raspoloženje, nivo energije, toleranciju bola, i pomažu vam da imate dobar san.
Da li ste znali? Kada vežbate, mozak oslobađa više beta-endorfina, hormona koji podstiče dobre i pozitivne misli. Vežbanje takođe pomaže da se poboljša cirkulacija krvi u celom telu, a samim tim da koža bude čista i zdrava.