Trudnice koje svakodnevno koriste multivitaminske pilule rađaju bebe veće porođajne težine, pokazuje jedna studija.

Uzimanje  vitaminskih suplemenata smanjuje rizik od male porođajne težine novorođenčeta, koja sa sobom nosi izvesne zdravstvene posledice.

Ovo je prva studija koja istražuje multivitaminske preparate namenjene ženama u drugom stanju.

Već je poznato da se ove pilule najčešće upotrebljavaju u razvijenim zemljama, u kojima hrani manjka vitamina i ostalih hranljivih sastojaka.

Ova studija obuhvatila je 400 trudnih žena koje imaju deficit vitamina i minerala u organizmu, a žive u istočnom Londonu. Tokom prvih 12 nedelja trudnoće, polovina žena počela  je da upotrebljava  „Pregnacare“ pilule. Ove pilule sadrže 19 vitamina i minerala, uključujući gvožđe, folnu kiselinu i vitamin D. Ostale trudnice koristile su lažne tablete, bez vitaminskog sadržaja. Nakom što su se bebe rodile, na osnovu lekarskih izveštaja došlo je do zaključka da su žene koje su uzimale vitaminske suplemente imale veći novo gvožđa, folata, tiamina i vitamina D.

Iako je nivo gvožđa porastao u obe grupe žena, tokom kasne trudnoće, 55% žena koje su uzimale lažne pilule bile su deficitarne kada je gvožđe u pitanju, u poređenju sa 36% od žena koje su uzimale suplemente, a imale su deficit gvožđa u organizmu, u odnosu na ostalih 64% koje takav deficit nisu imale.

Najznačajnije otkriće vezano za ovu studiju je da su majke koje su uzimale vitaminske suplemente imale znatno manji broj beba niske porođajne težine-8 od 88 beba majki koje su uzimale vitaminske suplemente, imalo je nisku porođajnu težinu, a iz druge grupe ispitanica, koje su uzimale lažne pilule, 13 od 61 beba imalo je nisku porođajnu težinu.

Treba imati u vidu da bebe niske porođajne težine i dužine imaju predispoziciju za nastanak disajnih problema i žutice, a kada odrastu, ova deca mogu biti sklona gojaznosti, dijabetesu, srčanom i  moždanom udaru.

Trudnicama se generalno ne savetuje da koriste suplemente, sa izuzetkom folne kiseline. Ovo  je  pogrešno, s obzirom na benefite koje ima primena vitaminskih suplemenata namenjenih trudnicama.