Postoji mnogo razloga da se stave veštački nokti. Možda idete na svadbu ili neko okupljanje i želite da izgledate savršeno. Ili ste možda imali problema sa puštanjem noktiju i treba vam pomoć.

Gel, akril, i svileni nokti su u širokoj upotrebi. Većina ljudi biraju gelove ili akrilne nokte kada planiraju da ih duže vreme koriste. Svilena nadogradnja se najčešće koristi kraći vremenski period i to za ojačavanje vrhova noktiju ili za popravke povrede nokta, pre nego za produžavanje noktiju.

Akrilni nokti

Vaš tehničar za nadogradnju noktiju pomešaće tečnost sa prahom i četkicom naneti smesu na vaše nokte. Obično će pokriti ceo nokat, mada ponekad nanose smesu samo na vrhove ili nanose neki fleksibilan oblik koji mogu da oblikuju kako bi produžili vaše nokte.

Smesa očvršćava kada je izložena vazduhu. Možete primetiti jak miris tokom ovog procesa, ali on nije štetan, pod uslovom da soba ima dobru ventilaciju.

Održavanje: Vremenom, akril izraste zajedno sa vašim noktima. Svake dve do tri nedelje, potrebno je vratiti se da bi se nokti popravili. Vaš tehničar će nežno isturpijati ivicu akrilnog nokta pri korenu nokta, a zatim popuniti prazan prostor između vašeg prirodnog nokta i akrilnog nokta.

Uklanjanje: Kada odlučite da uklonite akrilne nokte, tehničar će ih ukloniti veoma lako, nakon što ste potopili ruke u skidač laka za nokte u trajanju od 15 minuta.

Ako slučajno zakačite nokat za nešto ili se nokat uhvati u otvor fioke dok je zatvarate, moguće je da se čitav nokat odvoji od prsta. Na mestu gde je nekada bio nokat mogu da se jave gljivice ili bakterije.

Gelovi

Za razliku od nekadašnjih gelova koji su ličili na pastu za zube, današnji gelovi su izgledom slični prirodnim noktima. Oni izgledaju kao gelovi za kosu. Ako primetite da tehničar pravi smesu od tečnosti i praha i nanosi je na vaše nokte, to znači da će vam naneti akrilne nokte, a ne pravi gel.

Oni se nanose na vaše nokte i produžavaju njihovu dužinu. Nakon što tehničar nanese svaki sloj, morate staviti nokte pod ultraljubičastu (UV) svetlost do dva minuta da bi gel očvrsnuo. Nema mirisa tokom procesa nadogradnje noktiju gelom.

Postoje izveštaji o riziku od raka kože usled izloženosti UV zračenju, mada tokom jedne nadogradnje niste izloženi velikoj količini UV zračenja.

Gelovi su skuplji od akrila, ali se na njima boja duže održava, tako da cena nije neki problem.

Održavanje: Kao i akrilni nokti, gelovi porastu zajedno sa vašim noktima i treba da se popunjavaju svake dve do tri nedelje. Vaš tehničar će nežno isturpijati ivicu gela najbližu korenu vašeg nokta, a zatim popuniti prazan prostor između vašeg nokta i postojećeg gela.

Uklanjanje: Možete da uklonite većinu gelova potapanjem ruku u skidač laka sa nokte. Postoji i način da se gel ukloni a da ne potapate cele ruke u skidač laka, tako što se samo nokti omotaju omotačima koji sadrže skidač laka za nokte. Time se sprečava isušivanje ruku. Neke vrste gelova se skidaju tako što se gel turpijom skida sa nokta.

Kao i kod akrila, možete dobiti neku infekciju nokta ako udarite nokat tako da on otpadne zajedno sa vašim prirodnim noktom. Čak i ako ne otpadne skroz, već se olabavi, takođe može doći do infekcije.

Svileni nokti

To su trake koje se zalepe na nokte da bi ih ojačale ili pomažu da polomljeni nokat izraste. Neke trake su napravljene od svile, ali ima i onih od tkanine, papira ili staklenih vlakana. Tehničar će uklopiti materijal prema obliku vašeg nokta, naneti ga na nokat, a zatim naneti lepak preko toga.

Svileni nokti su privremeni, i lepak olabavi u roku od dve ili tri nedelje ili ranije ako perete sudove ručno bez rukavica. Nakon toga, možete ih opet naneti u salonu za manikir.