In vitro oplodnja

Za razliku od jednostavnijeg procesa inseminacije – kod koga se sperma doprema u matericu, ali se začeće dalje odvija prirodno,  in vitro oplodnja podrazumeva kombinovanje jajnih ćelija i spermatozoida van organizma, u laboratoriji. Kada se embrion ili embrioni formiraju, stavljaju se u matericu. Vantelesna oplodnja je složen i skup postupak.

Koji uzroci neplodnosti se tretiraju vantelesnom oplodnjom?

Kada je u pitanju neplodnost, vantelesna oplodnja može biti opcija ako Vi ili Vaš partner imate:

Endometriozu
Mali broj  spermatozoida
Probleme sa matericom ili jajovodima
Probleme sa ovulacijom
Probleme sa antitelima koja oštećuju spermu ili jajne ćelije
Nesposobnost spermatozoida da dođu do jajovoda ili da opstanu u cervikalnoj sluzi
Problem neobjašnjive neplodnosti

Vantelesna oplodnja nikad nije prvi korak u lečenju neplodnosti. Ona je rezervisana za slučajeve u kojima druge metode kao što su lekovi, hirurgija, i inseminacija nisu urodili plodom.

Pre nego što se odlučite za kliniku u kojoj ćete raditi vantelesnu oplodnju, postavite tamošnjim lekarima sledeća pitanja:
  1. Koliki je procenat ostvarenih trudnoća u procedurama vantelesne oplodnje?
  2. Koja je stopa sotvarene trudnoće ovim putem za parove u vašoj starosnoj grupi i sa vašim problemima sa plodnošću?
  3. Koliki procenat je beba koje se rode žive i zdrave na godišnjem nivou u toj klinici
  4. Koliko se rodi blizanaca, trojki, četvorki itd.?
  5. Koliko oplodnja košta, uključujući troškove hormonskih tretmana?
  6. Koliko košta čuvanje embriona i koliko dugo mogu da ih sačuvaju?

Šta možete da očekujete u procesu vantelesne oplodnje?

Prvi korak podrazumeva ubrizgavanje hormona, tako da se proizvede više jajnih ćelija svakog meseca, umesto samo jedne. Zatim se rade analize kojima se utvrđuje da li ste spremni da vam se uzmu jajne ćelije.
Pre postupka uzimanja jajnih ćelija, dobićete injekcije leka koji podstiče sazrevanje jajne ćelije i početak procesa ovulacije. Tajming je važan, jajne ćelije moraju biti izvađene malo pre nego što izađu iz folikula u jajnicima. Ako se jajne ćelije izvade prerano ili prekasno neće se normalno razvijati. Vaš lekar može uraditi testove krvi ili ultrazvuk kako bi sa sigurnošću utvrdio da su jajne ćelije u pravoj fazi razvoja pre nego što ih izvade. Većini žena se daju lekovi protiv bolova i izbor da li žele da budu blago pod sedativima ili pod  totalnom anestezijom tokom uzimanja jajnih ćelija iz jajnika.
U toku postupka vantelesne oplodnje, Vaš lekar će locirati folikule u jajnicima uz pomoć ultrazvuka i izvaditi jajne ćelije šupljom iglom. Procedura obično traje manje od 30 minuta, ali može da potraje i do sat vremena.
Odmah posle pronalaženja folikula, jajne ćelije se spajaju sa spermatozoidima vašeg partnera u laboratoriji. Partner daje spermu na dan oplodnje.
Vi i vaš partner potom idete kući, a oplođene jajne ćelije se čuvaju u klinici pod nadzorom kako bi se obezbedio optimalni rast. U zavisnosti od klinike, može se čak čekati do pet dana, sve dok embrion ne dođe u naprednu dazu blastociste.
Kada su embrioni spremni, vratićete se na kliniku gde će vam lekari ubaciti jedan ili više embriona u matericu. Ova procedura je brža i lakša od uzimanja jajnih ćelija iz jajnika. Lekar ubaci savitljivu cevčicu (kateter) kroz vaginu i grlić materice u matericu, gde se embrioni ostavljaju. Da bi se povećala šansa za trudnoću, većina stručnjaka preporučuje prenos tri ili četiri embriona u isto vreme. Međutim, to znači da možete imati višestruku trudnoću, što može da poveća rizik po Vaše zdravlje i zdravlje Vaše bebe.
Nakon postupka, obično žena ostaje u krevetu nekoliko sati i može da ide kući posle četiri do šest sati. Nakon dve nedelje od transfera embriona, radi se test na trudnoću.
U slučajevima gde je broj spermatozoida kod muškarca izuzetno nizak, lekari mogu kombinovati postupak vantelesne oplodnje sa intracitoplazmičkim ubrizgavanjem sperme. U ovom postupku, spermatozoidi se uzimaju uz sperme – ili u nekim slučajevima pravo iz testisa – i ubacuju direktno u jajnu ćeliju. Kada se proizvede održivi embrion, on se prenosi do materice pomoću uobičajenog postupka in vitro oplodnje.

Procenat uspešnosti vantelesne oplodnje

Stopa uspešnosti vantelesne oplodnje varira u zavisnosti od brojnih faktora, uključujući razlog za neplodnost, klinike gde obavljate postupak i Vaših godina starosti.

U Srbiji, 2010. godine, ukupan procenat uspešnosti vantelesne oplodnje koju finansira država bio je oko 30 odsto. Uspešnost varira od klinike do klinike.
Privatna Ginekološka klinika „Jevremova”, bila je najuspešnija 2010. sa procentom uspešnosti od 47,1 odsto. Od državnih klinika najuspešnija je Ginekološko-akušerska klinika „Narodni front”, a uspeh oplodnje je tamo 45,9 odsto.
Najmanje uspešna je „Betanija”, u Novom Sadu – 26,3 odsto, a od privatnih klinika „Medical centar”, 28,6 odsto.
Parovi se najčešće odlučuju za državne klinike, jer izgleda da u njih imaju više poverenja nego u privatne klinike. Najviše parova se odlučuje za GAK „Narodni front” i „Betaniju” (32 odsto), dok se za vantelesnu oplodnju u „Višegradskoj” i svim privatnim klinikama prijavi svega 18 odsto.
Kliničkih trudnoća do sada je bilo 924, a od toga su 65 odsto bile jednoplodne, a 35 odsto višeplodne.
U 657 porođaja rodilo se čak 904 deteta.
U Srbiji u proseku svaki sedmi, a u Beogradu svaki peti par ima problem sa sterilitetom. Najmanje 200.000 ljudi su kandidati za vantelesnu oplodnju ili neki drugi način lečenja steriliteta. Svi parovi koji ispunjavaju kriterijume za vantelesnu oplodnju imaju mogućnost da o trošku države pokušaju vantelesnu oplodnju dva puta. Kriterijumi su od 2010. godine promenjeni, i žene do navršene 40. godine života mogu da učestvuju u programu vantelesne oplodnje. Oplodnja može da se uradi u četiri državne i šest privatnih ustanova.

Procenat uspešnosti vantelesne oplodnje u državnim i privatnim klinikama u Srbiji

GAK „Narodni front” 45,9 %
GAK „Višegradska” 31,1 %
GAK „Betanija” 26,3 %
Privatna klinika „Jevremova” 47,1 %
Privatna klinika „Intermedicus” 39,3 %
Privatna klinika „Genesis” 37,7 %
Privatna klinika „Beograd” 32 %
Privatna klinika „Ivanović” 31,4 %
Privatna klinika „Medical centar” 28,6 %

Embrioni koji se ne iskoriste u prvom pokušaju vantelesne oplodnje mogu se zamrznuti za kasniju upotrebu. To je ušteda novca ako ćete ići na veštačku oplodnju drugi ili treći put. Embrioni se takođe mogu dati drugim parovima ili možete narediti da se unište.

Starost žene je glavni faktor uspešnosti vantelesne oplodnje. Na primer, žena koja je stara ispod 35 godina ima 39,6% šanse da začne ovim putem, dok žena iznad 40 godina ima 11,5% šanse. Međutim, stopa uspešnosti stalno raste jer se tehnike oplodnje usavršavaju i lekari su sve iskusniji.