Akne i bubuljice su najčešći problem kože i obično se pojavljuju u tinejdžerskim godinama zbog hormonske neravnoteže u telu. Masna koža je više sklona  bubuljicama i aknama.  Akne mogu da se pojave i na vratu, licu, leđima, ramenima, grudima i rukama.U vreme puberteta devojčice i dečaci doživljavaju velike hormonske promene u svom organizmu pri čemu se povećava količina masne supstance u telu koja se zove sebum i koja zaćepljuje pore, što ima za rezultat akne i bubuljice.
Višak lučenja loja u organizmu izaziva bakterijske infekcije, te se akne šire po koži. Problem postaje ozbiljan kada se akne prošire po celom telu. Treba voditi računa o higijeni kože, koristiti medicinski sapun i preparate za čišćenje kože. Akne i bubuljice ne smeju se dodirivati rukama, treba prati lice redovno i brisati ga čistim pamučnim peškirima. Peškir ne treba deliti ni sa kim, ruke vam uvek moraju biti čiste i lice treba prati toplom vodom. Posavetujte se sa dermatologom i korstite antibakterijske preparate koje Vam on prepiše. Ako ovako ne uspete da rešite problem, verovatno ćete u dogovoru sa dermatologom morati da pijete lekove.
Postoji mnogo vrsta akni i bubuljica , za koje su potrebni različiti tretmani.
Acne vulgaris: to je najčešći tip akni. One se pojavljuju u različitim oblicima, bojama i veličinama. Često su vrlo duboko usađene i velike, uzrokuju jak bol i otok i ostavljaju tragove na licu. One začepljuju folikul dlake i zatvararju pore kože koje se pretvaraju u aknu ili bubuljicu, tvrdu i okruglu. U pori nastaje cista ili grudvica i ne iščisti se u potpunosti. Akne koje nastaju kao ciste ili grudvice obično ostavljaju ožiljke na koži.
Prevencija
Hormoni su glavni uzrok akni i bubuljica. Ukoliko postoji disbalans u hormonima akne se  mogu javiti u bilo kom uzrastu. Ne mogu se sprečiti kad neko uđe u pubertet, ali kada se javi hormonalni disbalans u bilo kom drugom uzrastu, nakon adolescencije, neophodno je tražiti medicinsku pomoć kako se stanje ne bi pogoršavalo.
Za određene namirnice se zna da utiču na nastanak akni na  masnoj koži: masna ili pržena hrana, brza hrana i hrana koja sadrži zasićene masti.
Korišćenje neadekvatne kozmetike i proizvoda za negu kože može pogoršati stanje kože. Na primer ako se na masnu kožu primenjuju masne kreme, losioni i slično. Ako ste skloni aknama, koristite medicinske proizvode za negu kože, koji bi trebalo da budu bez ulja.
Stres izaziva emocionalni disbalans koji mnogo puta izaziva hormonske neravnoteže koja na koži izbija u vidu akni i bubuljica.
Menstruacija utiče na ženske hormone veoma snažno i žene često dobjaju više akni i bubuljica u ovom vremenskom periodu.
Kod nekih ljudi,  ovaj problem leži u njihovim genima, tj. nasledan je.
Ceđenje akni ili bubuljica pogoršava situaciju. To je nešto najgore što možete učiniti svojoj koži jer tako možete uzrokovati infekcije i napraviti ožiljke.
Lečenje
Ako je problem izuzetno ozbiljan, treba primeniti lekove koje je propisao dermatolog. Treba biti oprezan sa primenom gelova za lice jer većina se ne sme korstiti na suncu i mogu izazvati iritacije i peckanje na koži. Savetujemo Vam da ne eksperimentišete i da ne pratite savete poznanika, već se uvek obratite dermatologu. Takođe, ne biste trebali koristiti više tretmana protiv akni u isto vreme. Ako jedan tretman nije delotvoran, pređite na drugi.
„Domaće“ rešenje za akne i bubuljice: perite često lice medicinskim sapunom i mlakom vodom. Koristite masku za lice na bazi gline ili sandalovine. Obe su podjednako dobre za kožu sklonu bubuljicama .
Skuvajte lišće indijskog drveta nim u vodi, ocedite vodu i prskajte vodu po licu. Nim ima dejstvo antibiotika kojima se leče akne i bubuljice, a kožu čini čistom i zdravom.