Beba je suviše mlada


Bebe koje san započinju noću izuzetna su retkost. Tokom prva dva meseca novorođenče spava po izmenjenom rasporedu,12 do 18 časova dnevno. Od trećeg do šestog meseca bebin san bi trebao da postane redovan. Od tri meseca do jedne godine starosti, bebama je potrebno 14 do 15 sati sna(uključujući i dremke). Oko devet meseci starosti, 70-80% beba će spavati tokom noći- pet do šest sati u nizu.

Dete nije naučeno da zaspi samo

Ukoliko roditelji ljuljaju bebu svake noći pred spavanje, kako bi je što brže uspavali,  ona neće steći sposobnost da samostalno zaspi na vreme. Plačem će pokušavati da privuče pažnju roditelja kako bi ga oni uspavali kako to obično i rade.

Stavite bebu u krevet kada još nije u potpunosti zapala u san, nego je pospana. Ona će tako naučiti da samostalno zaspi, čak i ako se probudi u sred noći.

Dete je previše umorno

Deca između tri i pet godina starosti, kao i predškolci mogu biti razdražljivi ukoliko im fali sna, i to čini da se ona još više opiru snu. Deci do sedam godina  potrebno je 11 do 14 sati sna. Određeno vreme u toku tih 11 do 14 sati je provedeno i u dremkama. U ovom uzrastu važno je da deca budu naviknuta na redovno spavanje u određeno vreme svake večeri, i da se roditelji maksimalno potrude da se taj raspored poštuje, kao i vreme buđenja i dremke.

Strah od odvajanja

Strah od odvajanja deteta od roditelja kada dodje vreme za spavanje može dodatno pogoršati problem sa spavanjem. Ukoliko puno pričate detetu pred spavanje, ljuljate ga ili ga hranite, to se može pretvoriti u lošu naviku noćnog buđenja.

Kada je dete oko šest meseci staro, podstičite ga da samo zaspi. Govorite mu tiho i nežno ga mazite po leđima, ali ga ne podižite iz kreveta i ne hranite ga.

Ukoliko ostavite prigušeno svetlo ili svetlo u hodniku, to će utešiti decu koja se boje mraka i ona će tad bez problema da zaspe.

Nije uspostavljena rutina aktivnosti pre spavanja

Ukoliko svake večeri pred spavanje dete vrši iste aktivnosti, to mu pomaže da prepozna promenu vremena kada treba da bude budno i kada se od njega očekuje da spava.

Kada formrate rutinu koja je u skladu sa uzrastom deteta, ono će uvek znati šta je sledeća aktivnost koja je na redu, a na kraju tog niza je spavanje. Aktivnosti koje prelaze u rutinu su kupanje, vreme za čitanje priče, lagana užina, i na kraju gašenje svetla. Ta rutina treba da se izvršava svake večeri i da bude završena u detetovoj sobi.

Stručnjaci preporučuju da se ove zdrave navike formiraju kada je dete staro četiri meseca.

Buđenje noću i nemogućnost da se san opet uspostavi

Bilo da je u pitanju separaciona anksioznost, nedostatak rutine ili samo želja da dete kontroliše svoju okolinu-roditelje, ono nekad može da se odupire  spavanju i izmišlja razloge da ostane budno.

Možda će zatražiti da mu ispričate još jednu priču, sok ili odlazak u kupatilo.Idite u sobu svog deteta i budite strogi i izričiti u nameri da stavite detetu do znanja da je vreme za spavanje. Neka vaše posete sobi budu sve kraće.

Nedovoljno dremanja

Možda zvuči neverovatno, ali deca koja ne odspavaju u toku dana, imaju problem da zaspe noću. Većini dece je potrebno dve ili tri dremke dnevno. Deci od 4-6 godina je potrebna barem jedna dremka u toku dana, a od 2-4  najčešče dve dremke.

Većina dece drema popodne do svoje pete godine. Ne treba dozvoliti da dremka bude blizu vremena za spavanje, jer jedino tako može poremetiti večernji san. Isto tako, potrudite se da dremke ne izostaju.

Opstruktivna apneja koja se javlja tokom sna

Neka deca ne mogu da spavaju zbog opstruktivne apneje, kada su disajni putevi blokirani, i to često uvećanim krajnicima i tkivom u nosnoj šupljini koje se naziva adenoidima. Deca sa opstruktivnom apnejom obično hrču glasnije i imaju nemiran san.

Lečenje može biti operativno, ili postoji opcija da dete nosi masku za nos u toku noći.

Hrkanje

Oko 10 % dece hrče. Hrkanje može biti uzrokovano različitim faktorima, uključujući apneju, sezonske alergije, prehladu ili devijaciju nosnog septuma. Ukoliko san hrkanjem nije ugrožen, pedijatar neće lečiti hrkanje. Posetite pedijatra ukoliko detetu hrkanje onemogućava kvalitetan san. Postoje medikamenti kao što je nazalni steroidni sprej koji mogu biti od pomoći.

Noćne more

Loši snovi su obično bezopasi. Imaju tendenciju da nestanu do tinejdžerskog perioda.Tokom noćne more, dete može delovati budno i prestravljeno, a da još uvek spava. Kada se probudi najčešće se ne seća sna. Utešite svoje dete ukoliko loše sanja. Osigurajte mu dovoljno sna i uspostavite rutinu spavanja.

Ukoliko se loši snovi nastave, konsultujte se sa pedijatrom.

Mesečarenje

Dece koja imaju noćne more često i mesečare. Kada su delimično budna ona hodaju, pričaju u snu  ili sede na krevetu i vrše neke druge aktivnosti. Oči im mogu biti otvorene, a da ona nisu toga ni svesna. Većina dece do tinejdžerskog doba više ne mesečari. Dete koje mesečari ne treba buditi, jer može da se uplaši. Nežno stavite ruku na leđa deteta i vodite ga u pravcu kreveta. Osigurajte prostor u kom ono spava. Zatvorite vrata od terase i postavite sigurnosne pregrade u blizini stepeništa.

Alergije, astma i ostalo

Određeni medicinski razlozi mogu sprečiti decu da spavaju kvalitetno. Zapušen nos kao  posledica alergije na neki od alergena, kao i prehlada i astma mogu značajno otežati disanje. Kod beba kolike, bol u uhu ili izbijanje zubića mogu biti uzrok čestom buđenju i lošem snu.

Lekovi

Ponekad lek koji dete uzima može imati  negativan uticaj na kvalitet sna.

Dekongestanti i antihistaminici za lečenje prehlade i alergije mogu biti uzrok nemirnog sna.

Ukoliko upotreba nekog leka remeti san vašeg deteta, obratite se pedijatru, koji tada može promeniti lek, dozu ili vreme ipotrebe leka u toku dana.

Meda kao pomoć

Ponekad se dete lako može smirti i zaspati kad pored sebe oseti omiljenu igračku pored koje se budi svakog jutra.

Punjene, mekane igračke mogu biti od izrazite pomoći.

Ambijent u kome dete spava

Soba koja je obezbeđena od buke i kroz koju ne prolaze ukućani predstavlja najprijatniji ambijent za spavanje. Ona treba da bude tamna(ili svetlo treba da bude prigušeno), a temperatura prijatna za spavanje. Ukoliko dete može da čuje televizor i aktivnosti ostalih ukućana, zatvorite vrata.

Dete zaspi za knjigom?

Deci između 5 i 10 godina potrebno je najmanje 10 sati noćnog sna. Ona treba da budu u stanju da zaspe između pola sata i sat od trenutka kad legnu u krevet, i da se lako probude kada je vreme da im počne dan.

Stres i nesanica

Postoje mnogi razlozi teškoća koje dete može da ima pri uspavljivanju. Iako nesanica ima fizičke uzroke, deca i tinejdžeri najčešće kao uzrok za nju imaju stres.. Oni mogu biti opterećeni razmišljanjem i brigom o domaćim zadacima, vezi ili sutrašnjim aktivnostima. Pomozite detetu da se opusti dubokim disanjem i mirnoj večernjoj rutini. Takođe, eventualna upotreba kofeina mora biti isključena.