Oticanje stopala i gležnjeva veoma je  čest simptom kod ljudi i može biti uzrokovan različitim faktorima.

Jedan od načina na koji lekari određuju uzrok oticanja je utvrđivanje jednostrane ili obostrane pojave otoka.

U mnogim slučajevima uzrok oticanja zahteva medicinsku pažnju, a ti slučajevi uključuju traumu tkiva u predelu stopala i infekciju.

Ukoliko se otok naglo pojavi, bez jasnog uzroka, odmah se treba obratiti lekaru.

 

Najčešći uzroci oticanja stopala i gležnjeva su:

1.       Trauma

Povrede stopala i gležnjeva koje su najčešće, uključuju i oticanje u predelu povrede( uganuće članka, kidanje tetiva, fraktura).

Hronični stres stopala i prekomerna upotreba istog-forsiranje, mogu dovesti do tendinitisa, burzitisa, kao i do povreda ligamenata i mišića. To su sve potencijalni uzroci oticanja stopala i gležnjeva.

Veća je verovatnoća da će se ove povrede javiti kod osoba koje se aktivno bave sportom, ali i kod osoba koje su naglo intenzivirale svoju fizičku aktivnost.

2.       Artritis

Artritis ili upala zglobova, može izazvati otok lokalizovan na stopalu ili gležnju. Osteoartritis je česta forma artritisa koja može povremeno dovoditi do oticanja, obično u jednom zglobu. Giht je još jedna forma artritisa koja, tipično, dovodi do izražene bolnosti, crvenila i otoka zgloba palca. Giht može zahvatiti i gležanj.

Neke autoimune bolesti uzrokuju oticanje zglobova i artritis koji zahvata oba stopala istovremeno. Tako mogu nastati  reumatoidni artritis, psorijazni artritis, lupus eritematodes, reaktivni artritis(Rajterov sindrom).

 

3.       Problemi sa venama

Problemi sa venama nogu obično uzrokuju oticanje u donjim partijama donjih ekstremiteta.  Vene vraćaju deoksigeniranu krvu u srce, a kako organizam stari vene mogu biti oštećene, što rezultira otokom u predelu nogu i gležnjeva. Ovo stanje je poznato kao venska isuficijencija, čiji su najizraženiji simptomi jednostrano oticanje gležnjeva, i to periodično(postoje slučajevi i obostranog oticanja), proširene vene ili vene koje spolja izgledaju kao paukova mreža, a vremenom se javlja  i braon obojenost kože.

Bol i otok u donjem delu noge mogu  biti znak postojanja krvnog ugruška u veni, što je poznato kao duboka venska tromboza(DVT), a može dovesti do komplikacija opasnih po život i zahteva medicinsku pažnju.

Stanja koja nameću imobilnost noge, tj njenu smanjenu pokretljvost predstavljaju  faktor rizika za nastanak ove bolesti. Drugi riziko-faktori uključuju gojaznost, pušenje, trudnoća, kontraceptivne pilule kao i nasledna sklonost ka ovom oboljenju.

Ukoliko žena koja koristi kontraceptivne pilule puši, rizik za nastanak duboke venske tromboze se znatno povećava.

4.       Infekcija

Infekcija kože je čest uzrok otoka i obično se javlja u kombinaciji sa bolom i crvenilom.

Oticanje se obično javlja sa infekcijom uraslih noktiju(onihokriptoza), infekcijom između prstiju, ili teškom formom tzv.  atletskog stopala.

Ostali uzroci uključuju traumu – ubodne rane ili povrede noktiju, ali i dijabetske rane na koži.

Iako nije uobičajeno, infekcija se može javiti u zglobovima i bez prethodne direktne traume.

5.       Određena oboljenja

Medicinska stanja koja uzrokuju oticanje oba stopala istovremeno uključuju srčana oboljenja, bolesti bubrega, jetre, kao i hroničnu apneju koja se javlja tokom spavanja,  kao i komplikacije dijabetesa.

Premenstrualni sindrom(PMS) je takođe dobro poznat uzrok oticanja gležnjeva i stopala.

6.       Medikamenti

Neki medikamenti mogu uzrokovati oticanje stopala koje se javlja obostrano i pogađa  oba stopala podjednako. Ovi medikamenti ukljuročuju pilule za kontrolu rađanja, testosteron, kortiskosteroide i druge anti-inflamatorne lekove, neke lekove protiv povišenog krvnog pritiska, kao i lekove za regulisanje nivoa šećera u krvi kod dijabetičara.

Alkohol takođe može biti uzrok oticanja gležnjeva, obostrano.

7.       Trudnoća

Oticanje u predelu oba gležnja  i stopala tokom trudnoće je uobičajna pojava, i uzrokovano je kombinacijom pojačanog  delovanja hormona tokom trudnoće, povećane količine tečnosti u krvnim sudovima i rastućom matericom, koja vrši pritisak na vene koje nose krv iz nogu ka srcu.

Oticanje u nogama se može javiti i nakon porođaja i može trajati nekoliko dana.

Oticanje nogu u toku trudnoće trudnica treba da prijavi svom lekaru ili babici.

Svaki nagli početak oticanja zahteva neodložnu medicinsku pažnju, jer može da bude znak preklampsije(poremećaja do kojeg dolazi kod 5-8% trudnica i češći je u prvoj trudnoći. Ukoliko se ne leči, može preći u eklampsiju, koja može imati izrazit negativan uticaj na majku i dete).