U danima neposredno pre menstruacije je uobičajeno blago tačkasto krvarenje. Neke žene mogu da dožive ove simptome kao deo predmenstrualnog sindroma, ili PMS-a, koji utiče na 3 od 4 žene. Međutim, tačkasto krvarenje i grčevi takođe mogu ukazivati na ozbiljnija stanja i o njima treba razgovarati sa ginekologom.

Endometrioza

Endometrioza je reproduktivna bolest koja izaziva rast endometrijumske sluzokože van materice. Sluzokoža materice kod žena sa endometriozom može da raste na jajovodima, jajnicima, materici, debelom crevu, bešiki ili abdomenu. Ovo tkivo bubri i krvari isto kao što bi to činilo unutar materice. Kada tkivo izvan materice krvari, to izaziva iritaciju okolnih tkiva. To može da izazove komplikacije, kao što su ožiljci, ciste, priraslice i neplodnost. Simptomi endometrioze su bolne menstruacije, bol u maloj karlici, preterano krvarenje, neplodnost, bol tokom pražnjenja creva, bol tokom menstruacije i bol između menstruacija. Endometrioza se može tretirati lekovima ili operacijom. Ako žena doživljava velik bol, lekar može prepisati lekove protiv bolova. Može biti potrebna operacija da bi se uklonilo tkivo ožiljka, priraslice ili endometrijalne izrasline. U retkim slučajevima može biti potrebna histerektomija, odnosno uklanjanje materice, kako bi se sprečilo vraćanje endometrioze.

Rak grlića materice

Rak grlića materice je treći po učestalosti karcinom kod žena. Ovaj oblik raka počinje u ćelijama grlića materice i širi se veoma sporo do bešike, creva, pluća i jetre. Ako se papa testom otkrije u prekanceroznoj fazi, poznatoj kao displazija, u potpunosti je izlečiv. Humani papiloma virus, ili HPV, koji se prenosi seksualnim putem, izaziva većinu slučajeva raka grlića materice. Faktori rizika za rak grlića materice obuhvataju seks u ranom uzrastu, loše ekonomsko stanje, oslabljeni imuni sistem i mnogo seksualnih partnera. Simptomi raka grlića materice obuhvataju gubitak apetita, gubitak težine, bol u karlici, bol u leđima, bol u nogama, oticanje jedne noge, umor, obilno vaginalno krvarenje, abnormalno vaginalno krvarenje, krvarenje između menstruacija i kontinuirani vaginalni sekret.

stBol prilikom ovulacije

Mitelšmerc su stomačni grčevi koje žene imaju pre, tokom ili posle ovulacije. Ovaj bol se obično javlja na jednoj strani, oštar je i može trajati od nekoliko sati do dva dana. Oko 20 odsto žena doživi ovaj bol tokom menstrualnog ciklusa. Uzroci ovog bola su nepoznati, ali se se smatra da je uzrok istezanje jajnika tokom ovulacije ili iritacija trbuha zbog tečnosti koja se oslobađa sa oslobađanjem jajne ćelije. Neke žene takođe iskuse blago tačkasto krvarenje kao posledicu ovulacije.