Borba protiv opadanja kose kod žena

Mnoge žene koje ćelave pate u tišini, menjaju svoju frizuru da sakriju proređenu kosu ili pečate. Ali najbolje je da što pre potražite pomoć jer što pre počnete da se lečite, bolje ćete rezultate postići.

Ćelavost kod žena nije tako neuobičajena kao što možda mislite. Čak 5% žena ispod 30 godina i 60% onih koji su starije od 70 godina imaju ovaj problem.

Ishrana i zdrava kosa

Zdrava ishrana može da pomogne da vam kosa ostane jaka i sjajna. Zdrava ishrana takođe može sprečiti gubitak kose. Određeni nutritivni nedostatci mogu da utiču na kosu. Esencijalne masne kiseline – posebno omega-3 masne kiseline – igraju ključnu ulogu u zdravlju kože, kose i noktiju. Trebalo bi da jedete neke od ovih namirnica, koje su bogate omega-3 kiselinama, svakog dana: losos, tunjevina, skuša, i druge masne ribe, orašaste plodove, ulje lanenog semena i bademe, vitamine B-6, B-12, folnu kiselinu.

Koji je najčešći oblik ženskog gubitka kose?

Gubitak kose kod žena, obično ima snažnu genetsku komponentu koja može da se nasledi od majke ili oca. Androgena alopecija je tip ćelavosti koji može da počne još u kasnim tinejdžerskim godinama – što ranije počinje, veću ima tendenciju da bude ozbiljan.

Većina žena koje pate od ćelavosti nemaju visoke zaliske ili ćelu na vrhu glave, kao što je uobičajeno kod muškaraca. Umesto toga, postoji vidljivo proređivanje kose oko glave. I kod muškaraca i kod žena, dlake su vrlo male zbog skraćenog ciklusa rasta kose,  idlake  ostaju na glavi kraći vremenski period. Ove paperjaste dlake ne ostvare uobičajenu dužinu normalne dlake.
Prvi znak gubitka kose koji većina žena primeti je širenje razdeljka i smanjenje repa.

Kako se leči nenormalni gubitak kose kod žena?

Postoje lekovi protiv ćelavosti. Da biste dobili recept idite kod dermatologa.

Lek koji se koristi protiv celavosti je monoksidil. Minoksidil deluje tako što produžava fazu rasta kose – pruža više vremena kosi da naraste i dostigne svoju punu gustinu.
Morate biti strpljivi, jer za zapažene rezultate obično je potrebno tri do četiri meseca i proizvod se mora koristiti dva puta dnevno. Najbolje je početi koristiti ovaj lek čim se pojave prvi znaci ćelavosti.
Ovaj lek ne leči trajno ćelavost.
Uzrok ćelavosti može biti nizak nivo gvožđa u organizmu. Dakle, unosite više gvožđa u ishranu ili kroz suplemente.
Zatim, tu je HairMax Laserski češalj. To je četka za kosu sa terapijom crvenog svetla nalik na uređaj koji povećava cirkulaciju. Ovaj uređaj nije efikasan koliko minoksidil. Ali u jednoj studiji, 45% korisnika prijavili su poboljšanje nakon osam nedelja, a 90% je videlo poboljšanje nakon 16 nedelja.
U nekim slučajevima, hormonski poremećaj, kao što je višak muških hormona može biti odgovoran za gubitak kose kod žena. Jedan znak da je problem u hormonima je kada žena gubi kosu na sličan način kao muškarac. Ovaj problem se može rešavati lekovima na recept, kao što su određene kontraceptivne pilule.
Međutim, neka istraživanja pokazala su da kontraceptivne pilule koje sadrže sintetički progesteron drospirenon nanose štetu muškom fetusu, pa ne treba da ga ih koriste trudnice ili žene koje pokušavaju da zatrudne.
Još jedna od opcija lečenja je transplantacija kose, u kojoj se sićušni folikuli iz jedne oblasti temena presade u pogođena područja. To može biti vrlo efikasan i trajan metod koji postiže prirodan izgled.

Da li treba da promenim režim nege kose?

Ponekad žene misle da treba da prestanu da peru, farbaju, ili stilizuju svoju kosu, ali istina je da ove stvari neće uticati na tok gubitka kose ili ubrzati proces gubitka kose.
Operite kosu šamponom protiv peruti koji sadrži antimikotike (ketokonazol) ili cink.

Može li gubitak kose biti znak ozbiljnijeg problema?

Da. Hiperandrogenizam, medicinsko stanje koje karakteriše prekomerna proizvodnja muških hormona (androgena), može izazvati gubitak kose kod žena. Najčešći uzrok hiperandrogenizma kod žena je hiperandrogenizam jajnika, takođe poznat kao sindrom policističnih jajnika. Pored gubitka kose, drugi znaci uključuju gojaznost, akne i neregularne menstruacije, i to je jedan od najčešćih uzroka neplodnosti.
Mnoge od ovih žena imaju metabolički sindrom – kombinaciju pet medicinskih stanja, uključujući salo na stomaku i visok krvni pritisak koji povećava rizik od dijabetesa, srčanih napada i moždanog udara.