Očigledno je da se u skladu sa rastom bebe i stomak majke uvećava.

Kako trudnoća napreduje ka svom krajnjem stadijumu, moguće je osetiti pritisak ili bol u predelu karlice. Bol može biti lokalizovan u predelu karlične kosti, a pritisak se može osetiti u donjem delu karlice i u predelu vagine. Oba ova osećaja su neugodna i mogu se činiti zastrašujućim.

Slede najčešći uzroci bola u karlici tokom trudnoće:

-Okrugli ligamenti

Kako se karlica uvećava tokom trudnoće, žena može osećati tup ili oštar bol u predelu prepona ili karlice. Ovaj karlični bol je uzrokovan okruglim ligamentima i naziva se bol okruglih ligamenata.

Okrugli ligamenti su snažni snopovi tkiva koje osigurava karlicu. Ovi snopovi potpornog tkiva prostiru se od  vrha materice do vagine.

Bol okruglih ligamenata može nastati kada trudnica iznenada promeni položaj svog tela, kao i pri kašljanju i kijanju. Takođe, ovaj bol se može javiti i prilikom promene položaja u snu.

 

Tup ili probadajući bol u karlici ovog porekla traje vrlo kratko, od nekoliko sekundi do nekoliko minuta.

Učestalost pojavljivanja bola može se efikasno umanjiti jednostavnim izbagavanjem nagle promene položaja tela.

Odmor je sve što je potrebno da bi se bol eliminisao.

-Pritisak na karlične kosti prilikom uvećanja materice

Kako trudnoća napreduje, materica nastavlja da se uvećava i pomera se dublje u karlicu. Tada dolazi do povećanja pritiska na karlicu i vaginu, pri čemu nastaje senzacija koju trudnice često opisuju kao karlični bol.

Kako bi se ovaj bol umanjio, univerzalni savet je odmor.

-„Munja“ (Propadanje bebe u karlicu)

Bol u karlici veoma često nastaje kada se beba spusti u karlicu. Tada većina trudnica počinje da se gega pri hodu. Hod može biti veoma neugodan i može uzrokovati bol u karlici.

Kada se beba spusti u karlicu, trudnica oseća poskakivanje bebine glave na vrhu vagine, svaki put kada se beba pomeri. Ovo izaziva senzaciju pritiska u predelu karlice, a ta senzacija može biti i bolna.

Nažalost, ne postoji savet koji bi umanjio nelagodnost tokom promene položaja bebe u stomaku i njenog „odbijanja“ o karlicu.

-Braxton-Hicks kontrakcije

Braxton-Hicks kontrakcije su rani porođajni bolovi i predstavljaju način da se telo pripremi za porođaj.Većina žena doživi ove kontrakcije kao slične menstrualnim bolovima  ili kao lagano zatezanje u predelu donjeg abdomena i karlice.

Braxton-Hicks kontrakcije mogu rezultirati u karličnu nelagodnost ili bol.

Ove kontrakcije će se pojavljivati i iščezavati sve do samog porođaja. Povećanje unosa tečnosti i odmor mogu biti od pomoći kako bi se smanjila snaga ovih kontrakcija, ali je samo pitanje vremena kada će ove kontrakcije prestati i pretvoriti se u sam porođaj.

-Infekcija moraćne bešike

Urinarna infekcija može izazvati pritisak i bol u karlici. S obzirom na to da je učestala potreba za mokrenjem normalna pojava tokom trudnoće, žena može prevideti činjenicu da se zapravo radi o infekciji mokraćne bešike.

Savetuje se odlazak lekaru, koji će shodno rezultatima analize mokraće na prisustvo određenih bakterija, propisati antibiotike.

– Preponske kile

Preponska hernija može uzrokovati nelagodnost u predelu karlice, sličnu bolu okruglih ligamenata.

Savetuje se hirurško uklanjanje preponske kile, i to nakon porođaja, a u međuvremenu treba izbegavati podizanje teškog tereta.

-Povećanje mobilnosti karličnih zglobova

Tokom trudnoće dolazi do povećanja mobilnosti karličnih zglobova, što čini karični predeo osetljivim na bol. Tilenol će omogućiti izvesno olakšanje kada je u pitanju ova bolnost, ali uporna nelagodnost će se najverovatnije zadržati do samog porođaja.

Bol usled mobilnosti karličnih zglobova pojačava se hodom i penjanjem uz stepenice, promenom položaja u krevetu, kao i ustajanjem sa stolice.

Savetuje se jednostavno smanjenje ovih aktivnosti.

-Bol u predelu sakroilijačnih zglobova

Karlični bol lokalizovan u donjem delu leđa i analnom regionu uzrokovan je sakroilijačnim zglobom. Ovaj bol opisuje se kao probadajuć bol u predelu zadnjice, a doseže čak do kolena.

Ovaj bol se pogoršava podizanjem tereta, a prate ga česti periodi bezbolnosti.

Ukoliko trudnica oseća bol ili pritisak u predelu karlice ili vagine,vreme je za odmor. On će gotovo u potpunosti ukloniti ove simptome.

Ukoliko je pritisak prisutan na dnevnoj bazi, trebalo bi razmisliti o u učestalosti i težini fizičke aktivnosti koja se preduzima tokom dana. Ovu aktivnost zatim treba svesti na minimum. Ovaj minimum ne podrazumeva konstantno ležanje, već se odnosi na smanjenje učestalosti i trajanja šetnje tokom dana, kao i na izbegavanje podizanja tereta.

Ukoliko se pritisak i bolnost i pored umanjenja fizičke aktivnosti i relaksacije ne smanjuju, savetuje se poseta lekaru.