Lekari savetuju žene da počnu da rade papa test jedanput godišnje od 21. godine ili u roku od tri godine nakon što izgube nevinost. Papa test nije dijagnostički test, već sredstvo za otkrivanje abnormalnih ćelija ili lezija (oštećenja) na grliću materice. Kada žene redovno rade papa test, time povećavaju šanse da na vreme otkriju i izleče potencijalne probleme.

Šta znači abnormalni Papa bris?

Biti uznemiren ili zabrinut je sasvim normalna reakcija kada saznate da je vaš papa bris abnormalan. Abnormalni Papa test može da pokaže da li imate infekciju ili abnormalne ćelije odnosno displaziju. Važno je da znate da abnormalni Papa test ne znači da imate rak. Ovi rezultati pokazuju da treba uraditi dodatne analize da bi se utvrdilo da li postoji neki problem.

ginekŠta može prouzrovati abnormalan rezultat Papa testa?

Uzroci abnormalnog Papa testa su:

Infekcija ili zapaljenje

Herpes

Trihomonijaza

Nedavna seksualna aktivnost

HPV (humani papiloma virus) HPV izaziva genitalne bradavice (do 60% žena može da nosi ovaj virus na svom grliću materice, u genitalnoj oblasti ili na koži i da su potpuno nesvesne toga).

Displazija (abnormalne ćelije koje mogu biti pred-kancerogene)

Kako se leči grlić koji je pokazao abnormalne rezultate na Papa testu?

Pozitivan rezultat ukazuje na prisustvo abnormalnih ćelija i takođe se zove abnormalni Papa test. Ponavljamo da je ovo test, a ne dijagnoza. Pozitivan rezultat ne dokazuje da imate rak ili čak displaziju (prekancerozno stanje). Međutim, to obično znači da treba dalje da ispitate grlić, na primer tako što ćete uraditi još jedan Papa bris, kolposkopiju (grlić se gleda pod mikroskopom) ili biopsiju (uzimanje male količine tkiva grlića materice radi daljih analiza).

Jedan od deset Papa briseva pokazuju neku nepravilnost, iako većina nije ozbiljna. Dalje testiranje je potrebno da se utvrdi da li imate infekciju, upalu, gljivične infekcije, trihomonijaze, herpes ili humani papiloma virus (HPV).

HPV je glavni faktor rizika za rak grlića materice, ali većina žena koje leče abnormalne ćelije uzrokovane HPV-om ne dobije rak grlića materice.

Svaka žena bi trebalo da uradi test na HPV virus jer prisustvo HPV virusa povećava rizik od raka grlića. To se naročito odnosi na žene preko 30 godina starosti, koje su u grupi povećanog rizika da im se HPV infekcija pretvori u prekancerozne ćelije.

Neki Papa testovi ukazuju na nezadovoljavajući uzorak zbog nedavne seksualne aktivnosti ili upotrebe vaginalnih krema i tečnosti za ispiranje vagine. Bez obzira na razlog, nenormalni Papa bris zahteva da se radi opet za nekoliko meseci.

Ako su abnormalne ćelije uporno prisutne, možda će biti potrebno dalje lečenje, što može uključivati i sledeće:

 Kolposkopija je ispitivanje u kojem se spekulum ubacuje u vaginu, a grlić materice se premaže rastvorom koji daje kontrast između zdravih i abnormalnih oblasti na grliću. Kada se uoči abnormalni prostor, sa njega se može uzeti uzorak tkiva (to je biopsija) i zatim to tkivo dalje analiziraju patolozi.

Kriohirurgija ili zamrzavanje nenormalnih ćelija se obično obavlja sledeće. Konusna biopsija je postupak u kome se tkivo grlića uklanja u obliku trougla koji obuhvata sve abnormalne ćelije. Krvarenje i vodenasti iscedak su česta pojava posle ovog tretmana.

LEEP Postupak je sličan konusnoj biopsiji, ali se koristi instrument u obliku petlje za uklanjanje abnormalnih oblasti. I ovde dolazi do krvarenja i vodenastog iscedka.

Kontrole posle tretmana

Pregledi nakon tretmana su neophodni da biste bili sigurni da su sve abnormalne ćelije uklonjene i da je grlić materice ozdravio. Rano otkrivanje je ključ smanjenja rizika od razvoja raka. Posle tretmana, ginekolog obaveštava pacijente koliko često će raditi rutinski papa bris.

 Šta ako imam abnormalni Papa test u trudnoći?

Bezbedno je raditi Papa bris u trudnoći. Ako rezultati papa testa nisu uredni, moguće je obaviti kolposkopiju u trudnoći. Međutim, dalji tretman se obično odlaže posle porođaja. Često rođenje bebe „spere“ abnormalne ćelije na grliću. Abnormani papa bris ne može škoditi vašoj bebi.