Činjenica je da određeni ljudi imaju masne ćelije koje neće da nestanu, uprkos zdravoj ishrani i vežbanju. U mnogim slučajevima radi se o genetičkom nasleđu.

Liposukcija je uklanjanje nepobedivog sala na kukovima, stomaku, butinama, zadnjici i licu. Liposukcija ne uklanja celulit, već samo masti.

Ko je dobar kandidat za liposukciju?

Dobar kandidat za liposukciju treba da ima realna očekivanja o rezultatima ove procedure, i treba da poseduje sledeće karakteristike:

Prosečnu težinu ili težinu malo iznad proseka.

Čvrstu i elastičnu kožu.

Dobro sveukupno zdravlje.

Masne naslage koje ne reaguju dobro na dijetu i vežbanje.

Pacijenti sa lošim kvalitetom kože (celulitom) nisu dobri kandidati za liposukciju, jer mogu da nastanu nepravilnosti kože, zbog nedovoljno ili previše korekcija lokalizovanih masnih naslaga. Generalno starost nije veliki problem prilikom razmatranja liposukcije, međutim, stariji pacijenti često imaju manje elastičnu kožu i zato ne mogu postići isti efekat liposukcije kao mlađi pacijenti sa zategnutijom kožom.

Šta je potrebno znati pre odlaska na liposukciju?

Prvo se treba konsultovati sa hirurgom. Tokom konsultacija hirurg će vam predočiti koje opcije su najbolje za vas, vaš tip kože, efikasnost i bezbednost postupka, potencijalne finansijske troškove i šta možete da očekujete. Ne ustručavajte se da postavite hirurgu sva pitanja koja možda imate.

Kada ste odlučili da se podvrgnete liposukciji, hirurg će vam dati sve instrukcije za pripremu za operaciju. Tu spadaju promene u ishrani, zabrana alkohola, i uzimanje i izbegavanje određenih vitamina. Obavezno recite hirurgu ako ste alergični na nešto, ili ako uzimate neke lekove, uključujući biljne suplemente.

Preporučujemo da pročitate članak o rizicima liposukcije: https://planetazdravlja.com/rizici-liposukcije/