Pored poboljšanja fizičkog stanja, vežbanje pozitivno utiče i na emocije. Štaviše, povezanost emocionalnog zdravlja i kondicije može biti veliki motivator za vežbanje.

Suština je u tome da kada se bavite aerobikom ili drugim vrstama vežbanja, Vaše zdravlje je dobro i u dobroj ste fizičkoj formi, pa ste zato i produktivniji, a i kreativniji. Vežbanje povećava samopouzdanje i pomaže Vam da lakše funkcionišete sa drugim ljudima, jer Vas oslobađa napetosti.

Pozitivan uticaj vežbanja na emocije ogleda se u sledećem :

1. Vežbanje smiruje um i omogućava Vam da se oslobodite od stresa na poslu i kod kuće.

2. Vežbanje može da poboljša vezu između uma i tela i takođe može smanjiti simptome pojedinih bolesti i oboljenja kao što su prehlada, gastrointestinalni poremećaji, artritis, pa čak i rak.

3. Vežbanje može da poboljša pamćenje i moć rezonovanja, i povećava koncentraciju. Takođe smanjuje rizik od dobijanja Alchajmerove bolesti i drugih vrsta demencije.

4. Vežbanje može da podstakne povećanje gustine kostiju, i tako smanjuje rizik od osteoporoze i  fraktura(lomljenja kostiju).

5. Vežbanje može da poveća samopouzdanje, što takođe može imati pozitivan efekat na Vaš  lični, društveni, i profesionalni život.

6. Vežbanje Vas može učiniti srećnijim. Pojedinci koji često vežbaju obično su srećniji i optimističniji od onih koji to ne čine.

7. Vežbanje Vam pruža vreme da razmotrite probleme, ili druge životne situacije.Tokom vežbanja možete da se oslobodite napetosti.

8. Vežbanje takođe može povećati samopoštovanje i samozadovoljstvo. Osećaćete se zdravije i izgledaćete zdravije, i bićete privlačniji drugima.

9. Vežbanje može smanjiti osećanje anksioznosti i depresiju.

11. Vežbanjem se može izbaciti frustracija, bes, negativna energija, kao i razočarenja, ali na jedan pozitivniji način. Tako ćete lakše izlaziti na kraj sa problemima u odnosima sa drugima.

Vežbanje je divan način da se motiviše i poboljša emotivno stanje. Vežbanje leči i neguje dušu, telo i um.