Uspesno odrzavanje laktacije znaci hraniti svoju bebu iskljucivo dojenjem, tj. svojim mlekom i odrzavati higijenu dojki i bradavica da ne bi doslo do komplikacija koje bi to mogle ugroziti.
Dva su postulata bitna za uspesno odrzavanje laktacije u zavisnosti od toga da li zena ima mnogo ili nedovoljno mleka za svoju bebu. U oba slucaja izmlazanje je neminovno i jako bitno!

Prvi slucaj: zena ima mnogo mleka, nadolazak mleka je nagao, dojke su tople, bolne, ponekad sa crvenkastim podrucjima, posle podoja i dalje ostaju pune i tvrde kao da beba nije nista posisala. Najvaznija stvar je izmlazanje. Ali, prethodna masaza mora biti ogranicena, ne tako duga, kao i samo izmlazanje. Izmlazati se u razumnim vremenskim intervalima( posle podoja, na 3 h otprilike) do olaksanja u dojkama i do omeksavanja dojki, a ne do iznemoglosti. Izmedju podoja mogu da se stave hladni oblozi na dojke i, ili, istuckani list kupusa da hladi tkivo dojke, smanji hiperemiju( prokrvljenost) u dojkama, a samim tim i proizvodnju i nadolazak mleka. Tako ce se smanjiti i subjektivan osecaj bola i neprijatnosti.

Drugi slucaj: zena ima mleka, ali je to nedovoljno za bebu. Beba koja je gladna ne moze da zaspe posle jela, nemirna je, place, nedovoljno piski i kaki. U ovom slucaju potrebno je stimulisati dojke na razne nacine. Kao prvo, sto cesce stavljati bebu na dojke, jer je to najbolji nacin za poboljsanje laktacije zbog lucenja prolaktina, kljucnog hormona za proizvodnju mleka. Zatim, sto cesce i sto vise se izmlazati, najbolje posle svakog podoja izmlazati obe dojke do kraja, dok god ima mleka u njima. Takodje je efikasno grejati dojke i masirati izmedju podoja jer se time prokrvljuje tkivo dojki i poboljsava proizvodnja mleka.

Uprosceno receno: puno mleka-hladi, izmlazaj se dovoljno malo, malo mleka-grej, izmlazaj se dovoljno puno!
Izmlazanje je moguce izvoditi rucno ili pumpicama za izmlazanje kojih ima na trzistu raznih marki i proizvodjaca.