Prostatitis lečenje

Lečenje prostatitisa zavisi od vrste prostatitisa koju pacijent ima.

Akutni bakterijski prostatitis

Za akutni bakterijski prostatitis, potrebno je uzimati antibiotike najmanje 14 dana. Povremeno neki muškarci mogu biti primljeni u bolnicu i daju im se antibiotici putem vena. Ako imate problema sa mokrenjem, lekar može da koristi epruvetu (kateter) za drenažu mokraćne bešike. Gotovo sve infekcije koje počnu brzo se izleče ovim tretmanom. Ponekad ćete morati da ostanete na antibioticima najviše četiri nedelje. Ako jedan antibiotik ne uspe, lekar će probati druge.

Hronični bakterijski prostatitis

Za hronični bakterijski prostatitis, potrebno je uzimati antibiotike duže, najčešće tokom 4 do 12 nedelja. Otprilike tri od četiri slučaja hroničnog bakterijskog prostatitisa razreši se ovim tretmanom. Ponekad se simptomi vrate i ponovo su potrebni antibiotici. U slučajevima koji ne reaguju na ovo lečenje, za ublažavanje simptoma koriste se dugoročni antibiotici s malom dozom.

Hronični prostatitis/sindrom hroničnog karličnog bola

Pošto nije poznat tačan uzrok za ovo stanje, neki lekari mogu davati antibiotike, čak i ako vaši testovi ne dokažu da su uzrok upale prostate bakterije. Drugi put će se probati protivupalni ili lekovi koji smanjuju bol u nervima.

Antibiotici

Ako je propisan antibiotik, važno je da svaki dan uzimate lek u isto vreme i uzimate ih, čak i ako se počnete osećati bolje.

Alfa-blokatori

Neki lekari prepisuju lekove koji se nazivaju alfa blokatori kako bi vam pomogli da se osećate bolje. Ovi lekovi pomažu u opuštanju mišića oko prostate i baze mokraćne bešike.

Protivupalna sredstva

Nesteroidni protivupalni lekovi mogli bi vam biti ugodniji. To su lekovi protiv bolova (aspirin, ibuprofen, itd.) i mišićni relakseri.

Masaža prostate

Masaža prostate možr pomoći u ublažavanju pritiska u prostati. To se izvodi drenažom tečnosti iz kanala prostate, dok specijalizovana fizioterapija može opustiti mišiće u blizini prostate.

Biofidbek

Biofidbek koristi signale sa monitora kako bi vas naučio da kontrolišete telo i kako ono reaguje. Ovo uključuje učenje opuštanja određenih mišića. To se radi kod stručnjaka koji će vam pomoći da smanjite napetost u karličnom dnu.

Kućni lekovi i druge tehnike za smanjenje bola

Vruće kupke, boce s toplom vodom ili podloge za grejanje takođe mogu pomoći u ublažavanju bolova. Ako je sedenje bolno, jastuk u obliku krofne ili jastuk na naduvavanje mogu vam pomoći.

Vežbe opuštanja i promene ishrane takođe mogu olakšati neke od vaših simptoma. Vaš lekar može predložiti da prestanete da jedete i pijete neku hranu i pića. To može uključivati začinjenu ili kiselu hranu i kofeinska, gazirana ili alkoholna pića. Cilj je piti više vode i jesti više sveže/neprerađene hrane i manje šećera. Vaš lekar može takođe predložiti da prestanete da radite stvari koje mogu pogoršati bol (poput vožnje biciklom).

Nema dokaza da biljke i dodaci ishrani poboljšavaju prostatitis. Opcije koje su isprobane i ne pomažu kod prostatitisa uključuju cernilton, hemikaliju koja se nalazi u zelenom čaju, luku i ekstraktu saw palmeto biljke. Suplementi mogu da utiču na druge tretmane, pa ako želite isprobati biljne suplemente, obratite se prvo svom lekaru.

Neki muškarci koriste akupunkturu da bi smanjili bol. Akupunktura uključuje umetanje vrlo tankih igala kroz kožu na različitim dubinama i tačkama na telu.

Hirurgija

U retkim slučajevima može biti potrebna operacija ili na ureteru ili na prostati. Mora postojati tačan problem sa telom, kao što je ožiljak u uretri da bi operacija prostatitisa delovala.

Šta posle tretmana upale prostate?

Većina slučajeva akutnog bakterijskog prostatitisa izleči se sa adekvatnom terapijom.

Nažalost, hronični prostatitis nije tako lako lečiti. Ako se upotrebljavaju, antibiotici mogu imati problema da dosegnu i ubiju bakterije duboko u prostati. U većini slučajeva hroničnog prostatitisa, antibiotici neće raditi jer bakterije nisu uzrok. Ako je to slučaj, antiinflamatori, česte masaže prostate, fizioterapija ili alfa blokatori i drugi lekovi mogu pomoći.

Hronični bakterijski prostatitis može se vratiti i nakon što ste izlečeni. Vaš lekar može koristiti više od jednog tretmana odjednom. Neki muškarci moraju da upravljaju simptomima dok upala prostate ne prestane.