Zapaljenje organa u karlici

Termin pelvično zapaljenje odnosi se na infekciju bilo kog organa u karlici. Najčešće je to infekcija u jajovodima i jajnicima. Kod žena, u nekim slučajevima, zapaljenje ovih organa može dovesti do steriliteta, usled ponovljenih upala koje izazivaju zapaljenja tkiva i uzrokuju ožiljke. Do ožiljaka može doći samo ako se uporna upala ne leči u početnim fazama. Problem je što fizički simptomi izazvani upalama organa karlice nisu uvek očigledni i ne postaju vidljivi odmah. Jedini osetni znaci infekcije u većini slučajeva su neredovne menstruacije, tačkasto krvarenje ili blagi vaginalni sekret.

U donjem stomaku ili u oblasti karlice javlja se osećaj bola i ovo je najčešći simptom kod većine žena. Javlja se i jak bol tokom seksualnog odnosa. Određeni položaji tela mogu izazvati bolove. Oboleli takođe osećaju intenzivnan bol koji se s vremena na vreme prenosi ka spolja iz karlice u druge delove tela i u ovom stadijumu, upala je često praćena prisustvom uporne groznice i jake mučnine i povraćanja. Ovaj oblik infekcije takođe signalizira obilno lučenje vaginalnog sekreta koji ima specifičan miris. Jedna ili obe strane karlice su pogođene tokom upale karlice. Hitno lečenje je neophodno, posebno kada osoba zanemaruje jaku infekciju. Infekcija može prerasti u  formiranje apscesa (lokalna gnojna upala koja se može razviti u potkožnom tkivu, ali i u dubokim tkivima i organima) ili u teška zapaljenja u predelu abdomena. Treba ići kod lekara čim se jave prvi znaci infekcije. Ako se ne leči dugo, upala organa u karlici dovodi do steriliteta žene.

Prisustvo infekcije u karlici je glavni uzrok upale karlice. Kod zdravih žena, u normalnim okolnostima, grlić služi kao prirodna barijera protiv bakterija-on čuva od infekcije i štiti matericu i jajovode. Kada dođe do prenosa bakterija u toku seksualnog odnosa bakterije ulaze u telo-u telesne tečnosti kroz koje mogu probiti zaštitnu barijeru, tj. grlić i tada nastaju zapaljenja u karlici. Oba seksualna partnera moraju se istovremeno lečiti kako bi se sprečio bilo kakav rizik od ponovne infekcije, pogotovo kada se utvrdi da je jedan od partnera zaražen seksualno prenosivom bolešću. Zapaljenja u karlici mogu biti rezultat drugih infektivnih bakterija, uključujući i Streptococcus bakterije, stafilokoke i E. coli. Osim ako se cervikalni prolaz ne otvori, bakterije će teško ući u telo kroz grlić. Upotreba kontraceptivnog intrauterinog uređaja koji se ponekad stavlja u grlić materice čini ga podložnim invazijama bakterija. Žene su takođe osetljive na infekcije bakterijama nakon porođaja jer grlić materice ostaje otvoren u periodu posle porođaja. Upale organa karlice mogu se sprečiti na isti način kao polne bolesti – upotrebom kondoma.

PRIRODNI PREPARATI koji se koriste u lečenju organa karlice

Upale organa u karlici često se leče antibioticima i suplementima na bazi bakterije acidofilus, i preporučuje se da se suplementi uzimaju zajedno sa antibioticima, a zatim i nakon prestanka uzimanja antibiotika. Prirodni suplementi popravljaju štetu koju su antibiotici naneli organizmu, tj. popravljaju narušenu crevnu floru. Suplementi se sastoje od velikih doza vitamina C u kombinaciji sa bioflavonoidima koji zajedno jačaju imunitet pacijenta. Infekcije se leče i redovnim uzimanjem suplemenata cinka. Smatra se korisnim uzimati vitamin A (ako ste trudni, nemojte piti vitamin A) ili beta-karoten koji pomažu u oporavku oštećene sluzokože koja oblaže ženske reproduktivne organe.
Uz dugotrajnu upotrebu biljnih preparata, oporavak organa karlice je moguć ali uz puno upornosti. Biljni preparati detoksikuju debelo crevo i oporavljaju čitavo telo.

ČAJEVI

Da biste dobili dovoljno vitamina C, zajedno sa dosta bioflavonoida, možete da pijete dosta čaja od lista  maline svaki dan. Ovaj biljni čaj sadrži mnogo vitamina C i bioflavonoida.

Debelo crevo sadrži dosta skorelih fekalnih materija koje treba izbaciti upotrebom čajeva koji regulišu probavu. Jedna od mešavina ove vrste čaja sadrži lišće maline, crvenu koru turske loze i kore američke krušine, malo cayenne-a, malo đumbira i indijanskog duvana, koren turske rabarbare, komorač i koren kanadskog ljutića. Jedna kašičica ove biljne mešavine se prelije sa dva deci ključale vode i ostavi se da odstoji pet minuta. Pije se najmanje dve do tri šolje dnevno dok pacijent ne primeti da mu je stolica omekšala. Zatim se doza smanjuje na jednu šolju čaja dnevno ili čak jednu šolju svaki drugi dan.

Detokikacija i čišćenje krvi može se postići pomoću mešavine sastavljene od cvetova crvene deteline,i bilja kao što je koren sladića, koren vinobojke, kora od drveta breskve, koren oregon grožđa, stillingia sylvatica, vražji štapa, koren čička i kora pasjakovine.