Svaki dan, toksini ugrožavaju naše zdravlje i kondiciju.

Detoksikacija se može obaviti jednostavnim, neinvazivnim metodama za izbacivanje unutrašnjih toksina koji su nastali pod uticajem spoljašnjeg zagađenja ili prirodnih funkcija, kao što je metabolizam proteina. Izbacivanje viška otpadnih materija i mrtvih ćelija može da revitalizuje kapacitete vašeg tela za samoisceljenje uz povećanje energije i efikasnije obavljanje dnevnih rutina i performansi u vežbanju.

Ne morate udisati izduvne gasove automobila satima dnevno da biste bili puni toksina. Većina nas smo već puni otrova, a da to ni ne znamo.

Toksin je svaki element od koga telo nema koristi, kao što su olovo i živa i ugljovodonik, veštačke boje u hrani i hidrogenizovane masti. Ovi toksini su u skoro svemu sa čim dolazimo u dodir: u zagađenom vazduhu i vodi, pesticidima u hrani, i hemikalijama u šamponima i lekovima. Ovi toksini se skupljaju u masnim ćelijama, u mozgu i nervnom sistemu.

Simptomi

Akumulacija ovih unutrašnjih otrova može dovesti do širokog spektra simptoma kao što su tromost, umor, usporen metabolizam, loše varenje, kožna oboljenja, glavobolja i uporan kašalj. Takođe može da poveća rizik od artritisa, bolesti srca ili raka.

Najbrži i najsigurniji način da umanjite količinu toksina u telu je da izbacite iz ishrane brzu hranu i druge namirnice koje sadrže veštačke supstance.Uz zdravu ishranu, poboljšava se funkcionisanje organa koji su direktno uključeni u detoksikaciju – jetra , digestivni trakt i bubrezi. Izbegavanje duvana i previše kofeina, alkohola, zasićenih masti, mlečnih proizvoda i rafinisanog šećera održava sistem filtriranja vašeg tela. I povećanje unosa vlakana koji se nalaze u žitaricama, voću i povrću (organskog porekla, ako je moguće, tj. bez tretiranja pesticidima) podstiče redovnije izbacivanje toksina.

Unutrašnje čišćenje se takođe može olakšati izbegavanjem čvrste hrane, bar u toku kratkog perioda, sa odgovarajućim merama opreza. Tokom posta, ne jede se čvrsta hrana od jednog do tri dana ili više, a konzumira se voćni sok, biljni čaj i čorbe od povrća. Zagovornici tvrde da post rasterećuje sistem organa za varenje, omogućivši na taj način telu da se brže izleči. Konsultujte svog lekara pre početka ovakvog posta.

Neki lekari preporučuju korišćenje dodataka ishrani tokom dužeg posta. Miso, pasta od fermentisanog zrna soje, sadrži esencijalne hranljive materije, i pritom olakšava rad debelog creva i crevnih bakterija, što je vrlo važno u detoksikaciji. Spirulina alge, u prahu, obezbeđuju dodatne proteine i mogu pomoći onima koji su iscrpljeni tokom posta. Najbolje je početi post u petak, tako da telo može da se prilagoditi tokom vikenda.

Postoje i ekstremniji oblici čišćenja. Hidrokolon (čišćenje creva vodom) ili klistiranje može se vršiti vodom, čajem od lekovitog bilja ili razvodnjenom kafom. Ovaj metod ne sme se koristiti više od dva puta godišnje. Neki stručnjaci ga ne preporučuju, jer sama procedura može da izazove infekcije ili perforaciju. Redovno pražnjenje creva se može postići pravilnom ishranom, pijenjem dosta tečnosti i dnevnim aktivnostima. Tako će se organizam prirodno očistiti.

Problem sa klistiranjem je što se telo ulenji i prestanemo da obavlja svoju prirodnu funkciju pražnjenja creva. Mnogi lekari su zato protiv biljnih laksativa, kao što je sena, mada postoje i biljke sa blažim dejstvom, kao što je trifala koja se može koristiti bez stvaranja zavisnosti ili unutrašnjih oštećenja.

Masaža, a posebno limfna masaža koju obavljaju profesionalni terapeuti, povećava protok krvi i limfnih tečnosti, od kojih oba transportuju otrove iz ćelija. To neće oribati vaša creva, ali će vam pomoći da se osećate dobro. Pored masaža, banje nude različite pilinge za telo koji uklanjaju mrtvu kožu i odčepljuju pore, što olakšava izbacivanje toksina znojenjem.

Znojenje je jedan od najboljih načina za detoksikaciju. Dobar trening stimuliše znojenje, i tako se puno toksina izbacuje kroz kožu. Takođe, režim redovnog vežbanja poboljšava metabolizam. Pošto vežbanje povećava proizvodnju prirodnih toksina, važno je da ostanete hidrirani za vreme i nakon treninga.

Voda je uvek primarni deo bilo koje vrste programa za detoksikaciju, jer ona pomaže da se ublaže i otklone nagomilani toksini. Popijte od 8 do 10 čaša čiste, filtrirane vode dnevno u toku bilo kog ciklusa čišćenja. Ako ne smete da vežbate zbog povrede, i dalje možete stimulisati vaše znojne žlezde korišćenjem saune (osim ako imate visok krvni pritisak), ali ćete morati da pijete duplo više vode, kao i mineralne suplemente.

Budite umereni u čišćenju organizma

Previše detoksikacije može da učini više štete nego koristi. Ako preterate sa postom, laksativima, klistirima, dijureticima, pa čak i sa vežbanjem, možete izgubiti bitne hranljive materije i mogu vam manjkati važni vitamini i minerali. Čak i manje zahtevni oblici detoksikacije mogu da dovedu do neželjenih efekata kao što su umor, glavobolja ili razdražljivost, iako su oni obično privremeni. Tri ili četiri detoksikaciona tretmana godišnje dovoljna su da se očisti skoro svaki organizam.

Ne zaboravite da očistite i vaše unutrašnje potkrovlje. Um može imati koristi od eliminacije „toksičnih emocija“. Preporučuju se vežbe dubokog disanja, oslobađanje od napetosti pisanjem dnevnika, kao i uzimanje tri dana pauze od vesti svakog meseca. Aerobne vežbe i treninzi snage smanjuju stres, oslobađaju hemikalije sreće i odvraćaju vas od negativnih misli.

BILJNI PREČISTAČI

Stotine biljaka detoksikuju krv i tkiva i pomažu u jačanju funkcionisanja pojedinih organa. Evo nekih od najkorisnijih. Dodajte ih u hranu ili čajeve, ili ih koristite u skladu sa uputstvima proizvođača. Možete ih naći u prodavnicama zdrave hrane.

* Beli luk je prirodni antibiotik koji čisti i smanjuje sadržaj masti u krvi.

* Ehinacea je limfni čistač koji poboljšava funkcionisanje limfocita i fagocita, mada najnovija istraživanja pokazuju da nije delotvorna u sprečavanju prehlade.

* Koren maslačka filtrira toksine i pomaže da se očisti jetra i krv.

* Aleva paprika povećava eliminaciju tečnosti i proizvodnju znoja.

* Koren čička je dobar za čišćenje kože jer ima izražena antibakterijska i antigljivična svojstva koja mogu da poboljšaju funkciju jetre.

* Slatki koren je blagi laksativ koji detoksikuje i promoviše biohemijsku ravnotežu.

* Koren sarsaparile sadrži saponine, koji uništavaju mikrobe i toksine.

* Koren oregon grožđa stimuliše i čisti debelo crevo.

* Peršunov list je dijuretik koji osvežava bubrege.

* Koren hidrastisa stimuliše detoksifikaciju i čisti krv, jetru i bubrege.

* Đumbirov koren stimuliše cirkulaciju i znojenje.

Posni koktel

Među najjednostavnijim ali najefikasnijim terapijama detoksikacije je povremeni jednodnevni post koji podrazumeva unošenje soka od ceđenog sirovog povrća. Sokovi od povrća odmaraju probavni sistem i ubrzavaju rast novih ćelija, i na taj način ubrzavaju ozdravljenje. Preporučuje se kombinovanje sokova kupusa, celera, šargarepe i cvekle koji zajedno sadrže vitamin C, natrijum, beta-karoten, kao i šećere i folnu kiselinu. Blago začinite ovaj prirodni koktel sa alevom paprikom i naizmenično ga pijte svakih sat vremena sa biljnim čajevima ili vodom sa limunom. Nedostatak ovog soka je što izaziva nadimanje.