Šta je ulje origana?

Brojna istraživanja su pokazala da je ulje origana veoma moćan prečistač koji jača zdravlje. Ulje origana je prirodna supstanca koja se vadi iz divlje biljke origana, pod imenom Origanum Vulgare (to nije običan origano koji koristimo u kuvanju, Origanum Marjoram), a dva ključna jedinjenja koja se nalaze u njoj su karvakrol i timol. Oni uništavaju štetne mikroorganizme, uzročnike mnogih bolesti kod ljudi.

Ulje origana se može kupiti kao tečnost ili kao kapsule / tablete. Važno je da proverite da li ulje potiče iz prave potentne biljke origana, kao i da li je koncentracija karvakrola najmanje 70%.

Koje su prednosti ulja origana?

Stari Grci su među prvima prepoznali lekovitost ulja origana. Ono su se oslanjali na snažno antivirusno, antibakterijsko, antigljivično i antiparazitno dejstvo ovog ulja u lečenju bolesti. Ulje origana može da smanji bol i upalu i efikasno se bori protiv infekcija.

Ulje origana:

Uništava organizme koji doprinose kožnim infekcijama i probavnim smetnjama.

Jača imuni sistem.

Povećava pokretljivost zglobova i mišića.

Poboljšava zdravlje organa za disanje.

Za šta se sve koristi ulje origana?

Infekcije kože

Ulje origana se može direktno naneti na kožu za lečenje svraba, infekcija kože i iritiranih desni, ali samo kada se razredi. Uvek sledite uputstva na bočici pre nanošenja origanovog ulja na kožu jer visoko koncentrovano ulje treba pomešati sa maslinovim uljem ili kokosovim uljem pre nanošenja (obično jedna kašičica maslinovog ulja ili kokosovog ulja na jednu kap ulja origana).

Problemi sa varenjem i stomakom

Visoke koncentracije timola i karvakrola u ulju origana su pokazale da mogu da smire uznemireni stomak i potpomognu varenje. Domaći lek za blag problem sa probavom je da popijete čašu mleka ili sok u koje ste rastvorili 2 ili 3 kapi ulja.

Zagušenje sinusa

Ulje origana je odličan prirodni lek za začepljene sinuse. 3 kapi ulja ukapaju se u čašu soka i ova mešavina se pije svakog dana 3 do 5 dana.

Prehlada i upala grla

Ulje origana je odličan odbrambeni mehanizam kada osetite da vas savladava prehlada ili počinje da vas boli grlo. Jednostavno uzmite 3 kapi ulja jednom dnevno (možete ga pomešati u čašu soka od pomorandže) i trebalo bi da primetite rezultate u roku od nekoliko sati. Ponovite ovo jednom dnevno, do 5 dana za redom dok simptomi ne nestanu.

Koji su neželjeni efekti ulja origana?

Iako ulje origana ima mnogo prednosti, postoji nekoliko mogućih neželjenih efekata:

Ulje origana može da smanji sposobnost organizma da apsorbuje gvožđe. Stoga se preporučuje da redovna upotreba ulja origana kombinuje sa redovnim uzimanjem suplemenata gvožđa. Iz tog razloga, ženama se savetuje da ne uzimaju ulje origana tokom trudnoće.

Trudnice bi trebalo da izbegavaju ovo ulje jer može da stimuliše protok krvi u matericu, što može da oslabi sluzokožu koja okružuje fetus u materici.

Ljudi koji imaju alergiju na majčinu dušicu, bosiljak, nanu ili žalfiju mogu da budu osetljivi na ulje origana, budući da oni pripadaju istoj porodici biljaka. Ako se javi iritacija kože, osip ili povraćanje kada ga koristite, prekinite upotrebu i posavetujte se sa svojim lekarom.

Saveti za kupovinu ulja origana

Važno je da se uverite da je ulje dobijeno iz biljke Origanum vulgare i da je koncentracija karvakrola najmanje 70%.