Krpelji su male životinje koje vas ujedu, zakače se za kožu i sišu krv. Krpelji žive u krznu i perju mnogih ptica i životinja. Ujedi krpelja dešavaju se najčešće tokom ranog proleća do kraja leta i u oblastima gde žive mnoge divlje životinje i ptice.

Većina krpelja ne prenose bolesti, i većina ujeda krpelja ne izaziva ozbiljne zdravstvene probleme. Ali važno je ukloniti krpelja čim ga pronađete. Uklanjanjem tela krpelja izbeći ćete bolesti koje krpelj može preneti. Uklanjanje glave krpelja sprečava infekcije na koži na mestu gde vas je krpelj ujeo.

Krpelja treba ukloniti, oprati mesto ujeda, i obratiti pažnju na promene u zdravstvenom stanju. Kada vas ujede krpelj, važno je utvrditi da li vam je potrebna injekcija protiv tetanusa.

Kako ukloniti krpelja? Sve o tome možete pročitati u članku https://planetazdravlja.com/kako-ukloniti-krpelja/

Neki ljudi mogu da imaju alergijsku reakciju na ujed krpelja. Ova reakcija može biti blaga, sa nekoliko dosadnih simptoma. U retkim slučajevima, moguće su teške alergijske reakcije (anafilaksa).

Mnoge bolesti koje nastaju kao posledica ujeda krpelja imaju simptome nalik gripu, kao što su groznica, glavobolja, mučnina, povraćanje i bolovi u mišićima. Simptomi mogu početi od 1 dana do 3 nedelje posle ujeda krpelja. Ponekad se osip ili bol pojave zajedno sa gripoznim simptomima. Uobičajene bolesti su:

Lajmska bolest

Pegavi tifus .

Tularemija .

Ehrlichiosis .

Groznica.

Babesiosis.