Šta je uganuće?

Uganuće predstavlja istegnut ili pocepan ligament. Ligamenti povezuju jednu kost sa drugom kosti, i ne daju kostima da ispadnu iz ležišta. Većina uganuća skočnog zgloba dogode se tokom sportskih aktivnosti ili kada hodate ili trčite na neravnoj površini.

Znaci uganuća zgloba uključuju:

• Bol ili osetljivost

• otok

• modrice

• ukočenost ili hladnoća u nozi

• nemogućnost da se hoda ili da se nosi težina na zglobu

Ozbiljnost uganuća zavisi od toga koliko su jako ligamenti istegnuti ili pocepani. Ako je uganuće blago, nema mnogo bola ili oticanja, i moguće je da su ligamenti samo istegnuti. Ako je uganuće ozbiljno, moguće je da su jedan ili više ligamenata pocepani, a zglob može jako oteći. Ovakvo uganuće prati jak bol.

Kako se dijagnostikuje uganuće skočnog zgloba?

Lekar će vas pitati kako ste se povredili, i pregledaće vam zglob. Verovatno će vam uraditi i rendgen članka kako bi se uverio da se ne radi o prelomu.

Kako se leči uganuće?

Mnogi lekari preporučuju odmor, led, kompresiju, dizanje članka iznad nivoa srca, jer se tako sprečava da članak otekne. Članak treba držati u uzdignutom položaju 2- 3 sata u toku dana. Koristite štake sve dok osećate bol kada se oslanjate na nogu. Pakovanja leda, izmrvljen led i masaže ledom smanjuju otok, bol, modrice i grčeve u mišićima. Led se koristi do 3 dana posle povrede. Kompresija je čvrsto povezivanje zgloba i to je možda i najbolji način da se spreči otok, i to od dan-dva do sedam dana nakon povrede.

Da li ću morati da nosim gips?

To zavisi od toga koliko je ozbiljno uganuće. Gips se nosi do šest nedelja. Gips čuva kosti od pokretnih i povređenih ligamenata, pruža zaštitu, ublažava bol i ubrzava zarastanje.

Kada opet mogu da počnem da koristim članak?

To zavisi od toga koliko je ozbiljno uganuće. Ako je uganuće blago, lekar može savetovati da počnete da koristite članak od jedan do tri dana nakon povrede.

Posebne vežbe su potrebne da biste povratili snagu mišića i sprečili nastanak novih povreda.

Kako koristiti led?

Stavljanje leda na gležanj može biti veoma korisno, ali  budite oprezni. Hladnoća može da nanese štetu nervima ako led ostane predugo na jednom mestu.

Led treba držati na članku do 20 minuta u kontinuitetu.  Kada koža utrne, vreme je da se ukloni led. Led treba stavljati svakih 2-4 sata prva tri dana nakon povrede.

Ispunite plastičnu kesu izmrvljenim ledom. Povređeno mesto obmotajte tankom, vlažnom krpom.Preko togsa stavite kesu sa ledom a zatim zamotajte to elastičnim zavojem, kako bi kesa ostala na mestu.

Kada masirate povredu ledom, ne zadržavajte se na jednom metsu duže od 30 sekundi.

Kada ću moći opet da se vratim na treninge?

Ako ste sportista, moćićete da se vratite za nekoliko nedelja, u zavisnosti od ozbiljnosti povrede. Verovatno ćete morati da nosite bandažu. Vožnja bicikla, plivanje i trčanje dozvoljavaju da im se odmah vratite, pod uslovom da nemate bolove tokom tih aktivnosti.  Međutim , morate da izbegavate rizične pokrete 2-3- nedelje.

Prevencija budućih povreda

Mesec-dva nosite polulabavu bandažu.  Dobro je uz to nositi i duboke patike.Vežbajte mišiće kako biste ih ojačali i tako smanjili rizik od povrede.