Šta je metabolizam?

Metabolizam je proces kojim telo pretvara hranu u energiju. Kada ste mladi, mišićna masa čuva u sebi energiju i tako sprečava debljanje. Međutim, sa godinama, mišići se gube a energija se sve više pretvara u masti. Od četrdesete godine, metabolizam počinje da se usporava 5 odsto svake decenije, čineći gubitak težine posebnim izazovom.

Slede nekoliko saveta kako da ubrzate metabolizam, a samim tim i mršavljenje.

Dan 1: Proverite kakav metabolizam imate

Metabolizam se može izračunati na osnovu vaših godina, visine, težine i nivoa aktivnosti. Ovi podaci će vam pomoći da utvrdite koliko kalorija vaše telo može da konzumira pre nego što počne da se goji. Na osnovu broja koji dobijete znaćete kako i u kojoj meri treba da ubrzate metabolizam. Izguglajte Metabolism Calculator i izračunajte stopu svog metabolizma.

Dan 2: Jedite 100 kalorija dnevno manje

Kada idete na agresivne dijete i drastično smanjite dnevni unos kalorija, vaše telo počne da paniči, i dobija signal da je u režimu gladovanja. Time se zapravo usporava metabolizam. Najbolje je da počnete da jedete100 kalorija manje nego inače.

Dan 3: Dodajte proteine

Ako želite brži metabolizam, bacite se na proteine. Evo zašto: Vaše telo sagoreva dvostruko više kalorija dok vari proteine nego ugljene hidrate. Dodajte više proteina u ishranu i jedite barem dva puta nedeljno ribu. Riba takođe sadrži omega-3 masne kiseline koje povećavaju proizvodnju enzima za sagorevanje masti u organizmu.


4. dan: Jedite svaka 3 sata

Evo jedne iznenađuće činjenice o metabolizmu: Ako jedete češće, ubrzaćete ga. Dakle, jedite tri obroka dnevno, plus dve zdrave užine. I obavezno jedite u roku od sat vremena od trenutka kad ste ustali kako telo ne bi dobilo signal da gladujete jer se tada metabolizam usporava. Dakle, da bi vam metabolizam bio brz, raspored obroka bi trebalo da izgleda ovako:
• 6-8 ujutru: doručak
• 10 ujutru: užina
• 12-2 posle podne: ručak
• 3-5 popodne: užina
• 5-7 popodne: večera
• Nemojte jesti posle 8 časova
Ne preskačite užine. Istraživanja su pokazala da ljudi koji jedu užine od 250 kalorija tri puta dnevno, manje pojedu u redovnim obrocima i imaju brži metabolizam.

Primeri kako užina treba da izgleda:

• šačica pistaća. Oni su ti puni proteina i mononezasićenih masnih kiselina koje  pomažu da se sagori masno tkivo.
• Nekoliko suvih kajsija su dobar izvor vlakana i slasti.
Dan 5: Pijte 3 ledena pića dnevno: Ledena kafa, zeleni čaj ili voda
Kafa i zeleni čaj sadrže kofein, materiju koja prirodno ubrzava metabolizam. Dodajte i led, za maksimalan efekat. Kada ledeno piće uđe u vaše telo, telo vredno radi da ga zagreje, a samim tim troši energiju.
Dan 6: Uzimajte cink

Cink smanjuje glad povećavajući nivo leptina, važnog hormona koji obaveštava telo da ste siti tako da znate kada treba da prestanete da jedete.


Dan 7: Vežbanje u kratkim eksplozijama

Kada vežbate u kratkim rafalima, budite svoje mišiće, pri čemu oni odmah zahtevaju više kalorija, a zatim ih brzo sagorevaju. Kratki ples ili šetnja po iznenadnoj uzbrdici su primeri takvih iznenadnih eksplozija koje mogu da daju podsticaj metabolizmu.

Radite vežbe bilo gde

Na primer, ustanite sa stolice ali ne koristite ruke.  Umesto ruku koristite kvadricepse i gluteuse (mišiće zadnjice). Ponovite nekoliko puta ovaj pokret. On je odličan za građenje mišića i sagorevanje masti.
Na pauzi od posla ili učenja ili gledanja TV-a vežbajte ruke, noge, zadnjicu, stomak i leđa  samo pet minuta. Radite to nekoliko puta dnevno i ubrzaćete metabolizam.