Spremni ste za trudnoću i proširenje porodice? Iako se to može brzo dogoditi, moglo bi proći i više vremena nego što očekujete, čak i ako ste vi i vaš partner zdravi. Stručnjaci preporučuju zdravim parovima koji žele bebu da pokušavaju godinu dana ako ste mlađi od 35 godina i 6 meseci ako imate 35 ili više godina. Razgovarajte sa lekarom ako se trudnoća do tada ne dogodi.

Jedan mesec u kontinuitetu

Vaš ciklus počinje iznova i pitate se, da li će ovo biti taj?

Ako ne, kada će se to dogoditi? Kako da znam da sam plodna? Odnosno, kako da znam kada je ovulacija u toku mog ciklusa?

  • Ovo nije lako predvideti. Ovulacija je period u okviru ciklusa žene kada je ona najplodnija, tj. kada se oslobađa jajna ćelija koja je spremna za oplodnju. Međutim, ona se ne događa kod svih žena u isto vreme u toku ciklusa. A ako već neko vreme pokušavate, ti usponi i padovi oko postizanja trudnoće mogu biti zaista teški.

Nepredvidivo je

Možete puno učiniti da se pobrinite za sebe na pravi način. Ipak, situacija sa plodnošću nije uvek pod vašom kontrolom. Iako su svi različiti, postoje određene stvari za koje žene koje pokušavaju da zatrudne kažu da je posebno teško rešiti:

Vreme je iznad vaše želje

Većina žena misli da će pokušavati nekoliko meseci, zatrudneti i početi da bira ime za bebu. Ali to može potrajati duže. Mnogo stvari može uticati na to, uključujući vašu starost i zdravstveni status. Neke žene kažu da su se osećale neuspešno jer stvari nisu isle kako su one zamislile. Ali tu niko nije kriv. Vaš lekar može da proveri da li ste spremni za trudnoću.

To može zahtevati da se više potrudite

Neki parovi postignu trudnoću bez da čak i svesno pokušaju. Za druge to može biti veliki projekat. Žena može da vrši proračune i vodi evidenciju o svom ciklusu, tražeći obrasce koji joj pomažu da zna kada je najplodnija. Žena se uvek pita “Kako da znam da sam plodna?“ Možda će morati da uradi analize krvi i imati dodatne preglede kod lekara. I ona bi mogla da prouči sve svoje mogućnosti ako se trudnoća ne dogodi sama po sebi.T

Emocionalne promene

Kada želite da imate dete, može se pojaviti puno snažnih osećaja. Pored nade i uzbuđenja, moglo bi vas izneveriti ako prođu meseci i to se ne dogodi. Ako se osećate uznemireno, uplašeno, stidljivo ili krivo, savetovanje ili grupa za podršku može vam biti uteha. Razgovor sa ili čitanje o drugim ženama koje su ovo prošle i imale uspeh takođe pomaže.

Na istoj strani?

Parovi koji se nadaju trudnoći raduju se stvarima poput dečijeg vrtića, prvim koracima i stvaranju zajedničkih uspomena. Ako se začeće ispostavi otežanim, može se pojaviti mnoštvo drugih pitanja. Vi i vaš partner se možete pitati stvari poput: „Jesmo li oboje zdravi? Koliko dugo želimo da pokušavamo? Koje druge opcije želimo da istražimo?“ U trenucima kada ne možete da nađete zajednički jezik, možete potražiti pomoć kod bračnog psihoterapeuta.

Privatno ili javno

Možda ste veoma otvoreni u pogledu nade, planova, napretka i neuspeha u trudnoći. Možda biste želeli da razgovarate o tome i cenite to ako pitaju bliski prijatelji ili porodica. Ili biste mogli da celu stvar ostavite privatnom i izbegavate pitanja, posebno ako ne ide dobro. Ljubav i podrška prijatelja i porodice pomažu. Na vama je da odlučite šta ćete reći ljudima i kada.

Pomešana osećanja

Kad želite da zatrudnite, možda ćete iznenada biti veoma svesni svih trudnoća i beba oko vas u stvarnom životu ili na društvenim mrežama. Ako želite da ste to vi takođe, možda ćete osećati mnogo toga: bićete oduševljeni zbog svojih prijatelja, tužni što sada niste to vi i nadati se vašoj budućnosti. Na primer, ako treba da preskočite tzv. žurku za dolazak bebe (baby shower) jer vam je previše teško, učinite ono što treba da učinite za sebe.

Izbori mogu biti teški

Neke žene koje ne mogu zatrudneti otkriju da je to zbog zdravstvenog problema za koji nisu znale – a to bi moglo učiniti trudnoću i porođaj vrlo rizičnim. Ili ste možda zdravi, ali odlučite istražiti druge načine proširenja porodice, poput tretmana plodnosti, usvajanja ili surogat majčinstva. I ove odluke mogu biti komplikovane i emotivne.

Troškovi rastu

Kada planirate bebu, verovatno ćete uskoro početi da drugačije gledate na svoj budžet. Ako se trudnoća dogodi brzo, biće vam potrebna odeća za bebu, pelene, krevetac, možda i pomoć oko čuvanja bebe i mnoge druge stvari za koje ćete morati da uštedite. Ako se to ne dogodi i odlučite isprobati tretmane plodnosti, testovi, procedure, prepisani lekovi, pa čak i naknade za parkiranje u okviru medicinskih ustanova mogu se brzo sakupiti.

Imate savet? Prvo pitajte

Ako vam treba duže nego što ste mislili da zatrudnite, možda nećete hteti da čujete predloge ili priče drugih ljudi koji su prošli kroz to. Čak i ako dolazi od nekoga sa najboljim namerama, možda ćete imati osećaj kao da nameće da niste učinili ili ne znate dovoljno. Pokušajte da se fokusirate na to šta vi, vaš partner i vaš lekar mislite da je najbolje.

Šta ne želite da čujete

„Samo se opusti. Kad prestanete da se stresirate zbog toga, dogodiće se. „

 „Koliko imaš godina?“

 „Morate biti u boljoj formi.“

„Sve se događa kada to treba.“

„Ako ja mogu zatrudneti, možeš i ti!“

„Vreme ističe!“

Šta je bolje reći

„Kako si danas?“

„Kako se osećaš sa svim tim?“

„Da li želiš da razgovaraš o tome?“

„Tu sam za tebe.“