Najnovija naučna istraživanja otkrivaju da je tunjevina štetna po zdravlje čoveka.

Slede i razlozi:

  • Negativan uticaj na mozak

Tuna akumulira toksičnu živu u svom telu. Živa postoji u vodi kao rezultat industrijskog zagađenja. Jedući drugu ribu, pored žive koja se u njenom telu nalazi, ona dobija dodatne količine žive iz tela ribe koju pojede.

Utvrđeno je da je kalifornijski dečak,  koji je bio na naslovnoj strani „Wall Street“ magazina kao zvezda sportista i počasni student, izgubio sposobnost koncentracije i bilo kakvog manevrisanja fudbalskom loptom, zbog konzumacijne tunjevine.

Čak i da je jeo pola konzerve tunjevine dugorepke nedeljno, i dalje bi unosio 60 procenata više toksične žive nego što se smatra bezbednim.

  • Negativan uticaj na srce

 

Teški metali su koncentrisani u tunjevini zbog kontaminirane ribe koju tuna jede. Njeno telo je prepuno teških metala koji  napadaju  srce, tako da ova toksičnost prevazilazi sve prednosti koje tunjevina ima sadržajm omega-3 masnih kiselina.

Prema studiji iz 2011-te objavljenoj u časopisu „American Heart Association“,  muškarci sa visokim sadržajem žive imaju povećan rizik od srčanih oboljenja za čak 50 procenata, a od umiranja od srčanog udara za čak 70 procenata.

Ukoliko ste ljubitelj tunjevine, možete je konzumirati povremeno, i to neće imati štetan efekat po organizam. I relativno česta upotreba ove ribe u ishrani dovodi do kumulacije njenih negativnih svojstava.

Zato, učinite svom srcu uslugu. Izaberite neki drugi izvor omega-3 masnih kiselina. Orasi i seme lana su njihovi izuzetno bogati izvori.