Trudnoća je sjajna prilika da počnete da se ponašate ekološki. Izaberite netoksična, prirodna sredstva za čišćenje domaćinstva, boje, i pesticide kako biste ograničili izloženost nepotrebnim štetnim hemikalijama. Mnogi netoksični proizvodi su na bazi bilja ili su označeni kao bezbedni za korišćenje u domaćinstvu. Neka istraživanja izvršena na životinjama sugerišu da izlaganje visokom nivou pesticida može da doprinese pobačajima i maloj težini novorođenčeta.  Razmislite o kupovini organskog voća i povrća, zeleniša i voća sa tankom ljuskom kao što su breskve i jagode. Neki kozmetički proizvodi sadrže štetne materije, zato potražite alternativu.
Napravite netoksičnu dečju sobu

Nameštaj, farbe i tepisi mogu da sadrže nestabilna organska jedinjenja. To su hemikalije koje u većim količinama i dugoj izloženosti njima mogu da izazovu glavobolju, mučninu, pa čak i oštećenja organa.  Njihov nivo u zatvorenom prostoru je u proseku dva do pet puta veći nego na otvorenom. Da biste ograničili nivo nestabilnih organskih jedinjenja u dečjoj sobi, potražite nameštaj od masivnog drveta koji je obložen nisko emitujućim lakovima ili farbama. Koristite boje na kojima piše da imaju nizak nivo ili da nemaju nestabilna organska jedinjenja (na engleskom: VOC= nestabilno organsko jedinjenje). Povećajte ventilaciju i održavajte niske, ali prijatne temperature i vlažnost. Toplije i vlažnije sredine podstiču oslobađanje nestabilnih organskih jedinjenja.

Platnene pelene vs pelene za jednokratnu upotrebu
Pelene za jednokratnu upotrebu zatrpavaju deponije. Ali platnene pelene zahtevaju ponovljena pranja koja troše mnogo vode i energije. Razmislite o korišćenju štedljivih mašina za veš. Pelene za jednokratnu upotrebu olakšavaju život mnogim roditeljima. Neke vrste su bez izbeljivača, neke se mogu baciti u WC šolju i razložive su.
Dojenje vs flašica
Dojenje ne koristi pakovanje, ne stvara otpad, i ne zahteva pripreme. To je ekološka opcija za ishranu bebe. Pošto neke supstance mogu da kroz majčino mleko dođu do novorođenčeta, ograničite izloženost hemikalijama kao što su olovo, živa, i duvanski dim. Neke žene ne bi trebalo da doje zbog zdravstvenog stanja ili upotrebe određenih lekova.

Čvrsta hrana za bebe i malu decu

Pripremanje hrane za bebe je vrlo jednostavno: pravljenje pirea i pasiranje voća i povrća. Ako se prave domaće varijante hrane za bebe, može se izbeći so, šećer i konzervansi. Deca mogu biti posebno osetljiva na pesticide. Neke namirnice, uključujući jabuke, breskve i kruške, imaju tendenciju da sadrže više ostataka pesticida. Najbolje je kupovati organske verzije tih namirnica. Kako deca odrastaju, treba ostaviti naglasak na svežim organskim namirnicama naspram prerađene i gotove hrane.

Kupanje

Suviše često kupanje i korišćenje proizvoda sa mirisima mogu osušiti bebinu kožu. PVC zavese za tuš često sadrže isparljiva organska jedinjenja, pa je bolje izabrati one napravljene od tkanine. Mnogi plastični predmeti, šamponi, losioni, i puderi – čak i oni napravljeni za bebe – sadrže ftalate, hemikalije za koje se veruje da mogu izazvati niz zdravstvenih problema. Izaberite proizvode bez ftalata i dodatih mirisa.
Smanjite, ponovo upotrebite, reciklirajte
Pitajte druge roditelje koja oprema za bebe vam zaista treba, a bez čega možete da živite.  Razmislite o korišćenju polovnih knjiga i odeće, naročito onih koje nećete koristiti veoma dugo (Izbegavajte polovne pumpice za izmlazanje mleka, i polovna auto-sedišta, koja ne zadovoljavaju postojeće standarde bezbednosti ili su oštećena).  Pre nego što odaberete krevetac,  potražite od proizvođača informacije o njegovoj bezbednosti. Poklonite drugima igračke i odeću koje je vaše dete preraslo.
Ekološko čišćenje

Proizvodi za čišćenje domaćinstva mogu da sadrže jake hemikalije koje su opasne za malu decu. Koristite netoksična sredstva za čišćenje ili domaća rešenja koja uključuju sirće, sodu bikarbonu ili limunov sok. Deca prljaju mnogo veša, pa zato izaberite blagi deterdženti koji je dovoljno nežan za bebinu kožu, ali i za životnu sredinu.

Pažljivo birajte plastiku

Mnoge se rasprave vode oko bezbednosti nekih plastičnih igračaka. Hemikalije u njima i neke plastične posude mogu biti štetne. Teško je reći koja plastika sadrži BPA (bisphenol A). Izaberite one  bezbednije – sa pečatom sa brojem 1, 2, 4 ili 5, a izbegavajte one obeležene sa 3, 6 ili 7. Ne stavljajte plastične posude u mikrotalasnu (uključujući i plastičnu foliju). Razmotrite korišćenje staklenih boca i posuda za čuvanje hrane za bebu.  Platnene igračke ili drvene kocke za decu mogu biti dobra alternativa za plastične igračke.
Dajte deci dobar primer

Deca su kao sunđeri, apsorbuju sve što vide i čuju. Pokažite im kako da brinu o očuvanju životne sredine i resursa. Isključite svetla, smanjite kilometražu, i izbegavajte bacanje hrane. Izgradite kod dece poštovanje prema prirodi kroz  šetnje po šumama i igranje u parku. Ako deci pomognete da izgrade osećaj divljenja prema čudima prirodnog sveta, ona će odrastati razumeći važnost brige o njemu.