TTrudnoća može biti sjajno doba radosti, ali može je ispuniti i briga, pa čak i tuga – posebno ako ste ranije doživeli pobačaj.

Normalno je osećati niz emocija posle gubitka trudnoće. I dok možda nećete čuti vaše prijateljice kako razgovaraju o tome tokom kafe, pobačaj je zapravo relativno čest – pa znajte da niste same u ovome.

Ipak, tu su dobre vesti. Većina žena koje dožive pobačaj i dalje će imati zdravu bebu.

Evo šta treba da znate o ponovnom začeću i zdravoj trudnoći nakon pobačaja.

Razumevanje pobačaja

Otprilike 10 do 15% trudnoća se završi pobačajem u prvom tromesečju ili pre 12. nedelje trudnoće. Još 1 do 5% žena doživi pobačaj rano u drugom tromesečju, između 13. i 19. nedelje.

I može se desiti da do 50% trudnoća završi pobačajem, ali to se dogodi pre nego što žena uopšte sazna da je trudna.

Pobačaj uzrokuju stvari poput:

·        problemi sa bebinim hromozomima (odumrlo jajašce, molarna trudnoća, translokacija)

·        problemi sa matericom ili grlićem materice (septalna maternica , ožiljak, fibroidi)

·        problemi sa zdravljem majke (autoimune bolesti, hormonalna neravnoteža)

·        infekcije (seksualno prenosive infekcije, listerioza).

Neki pobačaji se naglo dogode – možda ćete videti krv i potom brz prolazak tkiva trudnoće. Drugi, poput propuštenih pobačaja, mogu se dogoditi bez simptoma. Možda nećete otkriti da postoji išta pogrešno dok ne posetite lekara radi pregleda na ultrazvuku.

Bez obzira na to kako se pobačaj dogodi, možete doživeti snažne osećaje tuge, besa ili ljutnje.

Možda će vam trebati nekoliko nedelja do mesec dana ili više da se vaše telo oporavi od pobačaja. Vremenski period oporavka je individualan, u zavisnosti od vrste pobačaja koji ste doživeli i da li vam je potrebna medicinska intervencija ili ne, kao što su dilatacija i kiretaža.

Koliko brzo možete zatrudneti nakon pobačaja?

Odmah. Možda ćete biti iznenađeni kada saznate da možete zatrudneti odmah nakon pobačaja, a da nemate ni „normalnu“ menstruaciju. Kako?

Pa, nakon pobačaja, vaše telo započinje proces vraćanja u svoju uobičajenu reproduktivnu rutinu. To znači da ćete doživeti ovulaciju pre nego što dobijete još jedan ciklus.

Ovulacija se može dogoditi čim prođe 2 nedelje nakon pobačaja. Ako zatrudnite tokom ove prve ovulacije, možda ćete na testu za trudnoću uočiti taj pozitivni znak pre nego što ste mislili da je to uopšte moguće.

Neki stručnjaci smatraju da bi trebalo da se zatrudni u roku od 1 do 3 meseca nakon pobačaja.

Jedna studija iz 2017. godine je otkrila da zatrudnjivanje tokom 3 meseca od pobačaja može imati bolji ishod – niži rizik od sledećeg pobačaja – nego čekanje duže. Jedna teorija je da prethodna trudnoća može „podsticati“ telo da prihvati buduću trudnoću.

Uz sve to, vaš lekar može imati smernice koje treba da sledite, specifično za vaše zdravlje i pobačaj.

Na primer, ako ste imali postupak dilatacije i kiretaže, vaš lekar može da vam savetuje da sačekate nekoliko meseci pre nego što pokušate ponovo da zatrudnite – kako biste pružili šansu  sluznici materice da zadeblja do zdravih nivoa.

Ako ste imali ponavljane pobačaje, vaš lekar će možda želeti da izvrši neke testove kako bi utvrdio da li postoji osnovni uzrok pre ponovnog pokušaja.

Emocionalno se možda nećete osećati spremnom da ponovo uđete u pokušaje nakon što doživite gubitak trudnoće. Iako fizički možete odmah zatrudneti, postoje razne situacije koje mogu opravdati čekanje.

Na kraju, da bi se desila trudnoća posle spontanog pobačaja – trebalo bi da sačekate dok ne budete fizički i emocionalno spremni – ali nema razloga da duže čekate kada dobijete znak odobrenja od lekara.

Koji je rizik od drugog pobačaja?

Većina žena može kasnije da ima zdravu trudnoću nakon jednog pobačaja. U stvari, ukupni rizik od pobačaja – 20% – ne povećava se ako ste imali jedan gubitak trudnoće iza sebe.

Međutim, otprilike 1 od 100 žena doživi ono što se naziva ponavljajućim pobačajima ili postojanje dva ili više pobačaja unazad.

Ponavljani pobačaji mogu biti uzrokovani stvarima poput problema zgrušavanja krvi, problema sa hormonima, određenih autoimunih poremećaja, visokog šećera u krvi i sindroma policističnih jajnika.

Ako ste imali dva pobačaja, rizik da doživite još jedan narasta na 28%. Nakon tri uzastopna gubitka trudnoće, rizik od drugog pobačaja raste na 43%.

Iz tog razloga, stručnjaci preporučuju da se obavi neophodno testiranje ako doživite tri ili više pobačaja zaredom.

Šta se dogodi ako doživite ponovo pobačaj?

Budite sigurni da blisko sarađujete sa svojim lekarom ako doživite ponavljajući gubitak trudnoće.

Iako do 75% ponovljenih pobačaja može biti nepoznatog uzroka, postoje određene zdravstvene situacije koje vas mogu dovesti u veći rizik od pobačaja. Ako možete odrediti koji su to uzroci, lečenje osnovnog uzroka može vam pomoći da ostanete trudni i održite trudnoću do kraja.

Testovi mogu da uključuju sledeće stvari:

·        krvne analize radi provere nivoa hormona (štitnjače, progesterona), poremećaja zgrušavanja krvi ili autoimunih poremećaja

·        genetski testovi – kariotipizacija – u potrazi za genetičkim varijacijama bilo kog partnera koje mogu uticati na hromozome pri začeću

·        ultrazvuk – transvaginalni ili abdominalni – kako bi se pregledala materica, jajnici i jajovodi

·        histerosalpingogram, postupak za vizuelizaciju materice i jajovoda gde vam se u matericu ubrizgava radioaktivno sredstvo za rendgensko očitavanje

·        sonohisterogram, postupak za vizuelizaciju materice i sluznice materice gde vam se u matericu ubrizgava tečnost za čitanje slike putem transvaginalnog ultrazvuka.

·        histeroskopija, postupak koji se koristi za vizuelizaciju grlića materice i materice gde se tanka, osvetljena cev (histeroskop) ubacuje u vaginu

·        laparoskopija, postupak koji se koristi za vizuelizaciju spoljašnje strane materice, jajovoda i jajnika gde se kroz rez u trbuhu ubacuje specijalizovana kamera (endoskop).

Opet, možda nećete saznati tačan uzrok vaših pobačaja čak ni nakon testiranja.

Iako je ovo možda zabrinjavajuće i uznemirujuće, dobra vest je da čak i posle tri pobačaja bez poznatog uzroka, oko 65% parova ima sledeću uspešnu trudnoću.

Šta još možete da uradite?

Važno je shvatiti da ne možete nužno sprečiti pobačaj. Otprilike 50% gubitaka trudnoće se događa zbog onoga što se naziva hromozomskim poremećajima.

Žene starije od 35 godina takođe imaju verovatnije pobačaje, jer jajašca imaju tendenciju da imaju više hromozomske nepravilnosti s godinama.

Ipak, praćenje zdravog načina života može pomoći u održavanju zdrave trudnoće.

Pokušajte da pijete puno vode i imajte uravnoteženu ishranu. Stručnjaci preporučuju ženama da piju 10 čaša tečnosti i jedu dodatnih 300 kalorija svaki dan, počevši od drugog tromesečja kako bi podržale trudnoću.

Dok ste kod toga, budite sigurni da svakodnevno uzimate multivitamine sa folnom kiselinom kako biste održali svoje zalihe hranljivih sastojaka.

Vežbajte umereno najmanje 150 minuta svake nedelje. Hodanje/džogiranje, plivanje, joga i pilates su dobar izbor. Želećete da izbegnete određene aktivnosti, poput kontaktnih sportova, aktivnosti sa rizikom od pada ili one poput “vruće“ joge gde se možete pregrevati.

Izbegavajte supstance poput alkohola, nikotina i lekova. Kofein je još jedna stvar koju morate imati na umu. U redu je piti kafu, ali pokušajte se držite jedne šoljice (200 miligrama) kofeinskog napitka dnevno.

Držite se prenatalnih pregleda i nazovite svog lekara ako imate bilo kakvih nedoumica u vezi sa svojim zdravljem ili zdravljem vaše bebe.

Imajte na umu da treba da upravljate bilo kojim hroničnim stanjima i uzimate lekove prema uputstvu.

Dok vodite računa o svim fizičkim stvarima, budite sigurni da budete u redu i sa svojim emocijama. Sasvim je normalno osetiti niz emocija tokom trudnoće nakon pobačaja.

I dok nema ispravnog ili pogrešnog načina kako treba da se osećate, razmislite o tome da potražite pomoć ako osetite anksioznost i/ili depresiju.

Terapeut vam može pomoći da se usmerite prema mnogim emocijama koje osećate i ponudiće vam načine koji će vam pomoći da se izborite.

Trudnoća posle pobačaja: stvari koje treba uzeti u obzir

Trudnoća posle spontanog pobačaja možda nije ono što očekujete. Možda biste želeli da se osećate uzbuđeno i srećno, ali na kraju umesto toga osećate krivicu ili tugu. Možda ste ponovo ispunjeni teskobom zbog prethodnog pobačaja.

Neke žene pronalaze utehu kada svoju novu trudnoću i bebu nazivaju „duginom bebom“. Ovaj termin postoji već neko vreme i prilično je popularan na društvenim mrežama.

Ukratko: dugine boje označavaju šarenu svetlost posle mračnog i olujnog vremena gubitka. Upotreba ovog termina može vam pomoći da izmenite svoje iskustvo i odate počast bebi koju ste izgubili i bebi koju nosite.

Naravno, možda ćete osećati i neku krivicu ili bol kada proslavljate rođenje dugine bebe. Pomešane emocije su definitivno deo ove “igre“. Ne morate kroz to da prolazite sami. Zaista.

Rizik od anksioznosti i depresije, naročito postporođajne depresije, je malo povećan nakon ranog gubitka trudnoće