Trudnoća posle 35-te godine života može zahtevati dodatne testove i ponekad doneti zabrinutost, ali to ne treba da bude razlog za preteranu brigu  i stres budućih majki.

 

Sve više je žena koje se odlučuju na trudnoću posle 30-te godine, a za to postoji više razloga. Najčešći razlog je manjak finansijske sigurnosti, zatim sledi posvećenost karijeri  i nezadovoljstvo izborom partnera sa kojim bi žena trebala da osnuje porodicu.

Većina ovih trudnoća protekne bez problema. Ipak, žene koje su starije od 35 godina i odluče da imaju bebu izložene su većem riziku pojave povišenog krvnog pritiska i trudničkog dijabetesa. Međutim, uz dobru prenatalnu negu, ovi rizici mogu biti isključeni gotovo u potpunosti.

Sledi nekoliko stavki koje žene starije od 35 godina sa namerom da ostanu u drugom stanju treba da razmotre:

  • Opšte zdravlje

Žene ove starosne dobi treba da povedu računa o svojoj ishrani, koja mora biti dobro izbalansirana i obilata korisnim nutritijentima, kao i redovna. Fizička aktivnost takođe treba da bude što više zastupljena, na dnevnoj bazi.

Većina žena treba da na postojeću ishranu doda 300 kalorija dnevno.

-Treba imati u vidu da mogućnost da se jave hromozomske abnormalnosti raste sa starosnom dobi.

 

  • Komplikacije u trudnoći

Trudnoća kod žena starijih od 35 godina može dovesti do dijabetesa i hipertenzije. Rizik od pobačaja i prevremenog porođaja takođe raste sa godinama žene. Učestalost blizanačkih trudnoća raste i može biti uzrok prevremenog porođaja, što je slučaj kod skoro polovine svih multiplih trudnoća. Postoji veća stopa porođaja carskim rezom, što podrazumeva i duži oporavak.

  • Emocije

Buduće majke koje su starije od 35 godina obično pokazuju spremnost na životnu promenu koja će uslediti rođenjem deteta. Stres je životni faktor koji  treba što više redukovati kako bi trudnoća prošla bez komplikacija. Pored pravilne ishrane i vežbanja, nalaženje vremena za relaksaciju budućoj majci treba da bude prioritet.

Joga, masaža i podrška dragih osoba u okruženju doprinose ovom cilju.

Treba uvek imati na umu da stres sistemski deluje na telo i kada toga nismo svesni. Zato treba maksimalno izbegavati stresne situacije bilo koje vrste i uživati u iščekivanju novog člana porodice.