Zaboravnost u trudnoći dešava se mnogim trudnicama i ima mnoge nazive:
Trudnićki mozak
mamin mozak
trudnička amnezija
mamomnezija

Mamomnezija je stvarna pojava

Iako se trudnice žale na mamomneziju, istraživanja pokazuju da se kapacitet mozga ne menja u trudnoći. Mada, tokom trudnoće neke žene pokazuju smanjenu intelektualnu oštrinu nego inače.

Razlozi za trudnički mozak

Zaboravnost je vrlo razumljiva stvar. Sve majke su pod stresom, imaju gomile obaveza, stalno se brinu o drugima, obavljaju kućne obaveze, i retko imaju priliku da se dobro naspavaju.
Pod ovim okolnostima, sasvim je normalno da mame postaju zaboravne i da imaju poteškoće sa pamćenjem. Nedovoljno sna i istovremeno obavljanje više zadataka smanjuju svačije pamćenje.

Hormoni i trudnički mozak

Vrtoglavi porast nivoa hormona i novi prioriteti mogu objasniti pojavu mamomnezije.
Tokom trudnoće, u mozgu ima 15 do 40 puta više progesterona i estrogena, i ovi hormoni utiču na sve vrste neurona u mozgu.
Trudnoća utiče na to šta će privući vašu pažnju i to će uglavnom biti nešto što ima veze sa bebom. Vaš IQ se ne menja, ali prioriteti da.

Hormoni takođe mogu uticati na prostornu memoriju – koja uključuje sećanje gde ste ostavili stvari.

Neke trudnice 5 do 10 puta u toku dana krenu po nešto i usput zaborave po šta su krenule.
Postoji i evolutivni aspekt mamnomnezije.  Neki stručnjaci smatraju da su u procesu evolucije žene postale zaboravne kako bi što veću pažnju usmerile brizi o svojoj bebi.
Dakle, mnoge trudnice i novopečene mame provode mnogo vremena razmišljajući o promenama koje će doneti rođenje deteta ili o negovanju deteta, pa se kao rezultat toga smanjuje sposobnost kratkoročnog pamćenja.

Kako pobediti mamomneziju?

Zapisujte stvari, npr. napravite spisak namirnica koje treba da kupite, ili pitanja koja želite da postavite lekaru, ili jednostavno obaveze koje treba da obavite.
Više se naspavajte. Tako ćete poboljšati pamćenje.
Ali, ako ste zaboravili stvari kao što je vožnja automobila, ili kako da stignete do prodavnice u koju idete već godinama, obratite se lekaru.