Trening koji podrazumeva izloženost niskim spoljnim temperaturama skoro je uvek siguran, dok ste slojevito obuceni i obraćate pažnju na klizavost terena po kome se krećete.

Međutim, šta se dešava na nivou vašeg lokomotornog aparata dok vežbate na hladnoći?

Niske temperature doprinose da mišići budu napetiji, a to doprinosi riziku od istegnuća ili kidanja pojedinih, mekih struktura lokomotornog aparata.

Ovu povećanu osetljvost mekih struktura zgloba možemo uporediti sa ponašanjem  komada gline izložene niskoj temperaturi.

Kada se ovaj komad gline izloži niskoj temperaturi i zatim se rastegne, njegove sile elastičnosti neće biti na zadovoljavajućem nivou i doći će do pucanja.  Nasuprot tome, kada komad gline zagrejete među prstima, uočićete da se njegova elastičnost povećava.

Isto je i sa mišićima i mekim  strukturama koje svojim specifičnim rasporedom i strukturom osiguravaju stabilnost zglobu.

Na nižim temperaturama elastičnost ovih tkiva se smanjuje.

Ovo je razlog zbog koga je zagrevanje zimi toliko značajno, više nego u bilo koje drugo doba godine.

Pod uticajem prosečnih spoljnih temperatura, kada mišići nisu aktivni, protok krvi je najveći u unutrašnjim organima. Kada angažujete mišiće ruku i nogu da biste se kretali, krvni sudovi u  mišićima se proširuju kako bi obezbedili neophodan protok krvi koji snabdeva mišiće za traženu aktivnost.

Na niskim temperaturama, ovaj efekat proširenja krvnih sudova je redukovan i pri naglom angažovanju mišića, kao pri skoku, iznenadnom pokretu ili sprintu, u mišiću koji je napetiji nego pri prosečnim temperaturama, može doći do povrede.

Hladnoća, takođe, može usporiti neke od senzornih mehanizmama koje posedujemo.

Niskim temperaturama izložen je i periferni nervni sistem, pa i na tom nivou postoji niža stopa prenosa nadražaja.

Tako stopala mogu i sasvim malo utrnuti,  a da osoba uopšte nije svesna ovih događanja. Kada je vreme toplije, veća je mogućnost da osetite upozoravajuće bolne znake koji vas nagone da smanjite tempo. U uslovima niskih temperatura, ova opomena lako može da izostane i da nastavak forsirane aktivnosti dovede do povrede.

 

Ipak, ne dozvolite da vas ova saznanja obeshrabre u nameri da vežbate na svežem zimskom vazduhu.

Dobra vest je da se povrede koje nastaju u uslovima niskih temperatura mogu prevenirati.

Veoma je važno obući se adekvatno, što podrazumeva slojevito odevanje, kao i postepeno povećati temperaturu u mišićima, laganim vežbama zagrevanja.

Vežbe zagrevanja doslovno podrazumevaju zagrevanje mišića, tetiva i ostalih delova tela, kako bi oni bili pripremljeni  za povećan napor koji ih očekuje, a to naročito važi za eksplozivne angažmane mišića, kao što je u slučaju sprinta i skoka.

Treba imati u vidu da intenzitet vežbanja treba smanjiti u uslovima niskih temperatura, kao još jedan vid  preventivne strategije.

Obezbedite svom lokomotornom sistemu  ovakvu pripremu i rizik za povređivanje biće značajno smanjen.