Sobne biljke idealan su način za dekorisanje vašeg enterijera i uz pomoć njih prostor u kome živite možete pretvoriti u pravu malu oazu prirode, mesto za uživanje i relaksaciju. One vaš stan ili kuću čine prirodnijim, ispunjavajući ga toplinom, a takođe utiču na povećanje vlažnosti vazduha i njegovo prečišćavanje.

Međutim, neke veoma popularne i izuzetno dekorativne sobne biljke su jako opasne po zdravlje ljudi. Mogu izazvati alergijske reakcije, a određene vrste su i jako toksične, pa ih treba držati na mestima nedostupnim deci, jer svaki dodir sa njima može biti opasan. U nastavku teksta pročitajte kojih 10 vrsta sobnog cveća su najopasnije.

Fikus elastika i fikus bendžamin

Ove dve vrste fikusa imaju gotovo iste materije u svom sastavu, koje dovode do upale sluznice nosa, a u težim slučajevima čak mogu izazvati astmu. Simptomi koji se javljaju jako su slični simptomima sezonske polenske groznice, ali obzirom da se biljka nalazi u našem životnom prostoru i svakodnevno boravimo u njenom neposrednom okruženju, ti simptomi mogu biti prisutni tokom čitave godine. Pri tome, alergeni koji se nalaze kod fikusa bendžamina, imaju još opasnije dejstvo kada se ujedine sa kućnom prašinom. Prašina u kojoj se nalaze i alergeni iz cveća, prisutna je u čitavoj prostoriji, pa čestica alergena ima čak i u parketu, na zavesama, nameštaju, presvlakama itd. i na njima ostaju dugo i nakon iznošenja biljke iz prostorije.

Fikus ima toksičan sok koji u kontaktu sa kožom dovodi do pojave peckanja, svraba, ali i malih plikova, kod ljudi koji imaju osetljivu kožu. Iziritirano mesto dovoljno je oprati hladnom vodom. Ako pak mlečni sok fikusa dođe u dodir sa sluzokožom usta ili grla, reakcija može biti veoma burna. Najpre se javlja peckanje grla i oticanje sluzokože, što za posledicu ima pojavu otežanog disanja. Ukoliko se kontakt desi, grlo i usnu duplju morate isprati hladnom vodom, nakon čega trebate uzeti magnezijum – hidroksid.

Difenbahija

Jedno od omiljenih sobnih cveća kod nas karakteriše velika količina kalcijum oksalata u njegovom sastavu. Najotrovniji deo biljke je stablo, mada su i svi ostali njeni delovi takođe toksični. U kontaktu sa sluzokožom usta i grla dovodo do pojave oticanja i smetnji u govoru. Kada orezujete ili presađujete difenbahiju obavezno koristite rukavice.

Dracena

U kori ove prelepe biljke nalazi crvena smola koja je jako opasna ukoliko dođe u kontakt sa ustima jer izaziva povraćanje i stomačne bolove.

Ciklama

Najveća koncentracija toksičnih materija nalazi se u gomolju biljke. Nakon svakog kontakta sa ovim delom biljke obavezno oprati ruke, jer ima nadražujuće dejstvo na sluznicu. Najopasniji je ako dospe u naš želudac, jer dovodi do mučnine, grčeva, stomačnih bolova i povraćanja.

Klivija

Ova sobna biljka karakteristična je po narandžastim cvetovima neobične lepote, ali je jako opasna jer u njoj ima likorina, otrovnog alkaloida. Ukoliko imate malu decu, ovu biljku nemojte držati u stanu. Ako je već imate i dete je rukama došlo u kontakt sa biljkom, odmah mu dobro operite ruke. Najopasnija situacija podrazumeva gutanje dela lista klivije. Likorin nadražuje sluzokožu, izaziva otoke na grlu, prouzrokuje otežano disanje, jaku mučninu i povraćanje. Ukoliko se desi da je dete stavilo u usta list biljke, makar i na tren, hitno mu isperite usta i odmah ga odvedite kod lekara.

Monstera

Kalcijum-oksalat koji se nalazi u sastavu monstere uzrokuje pojavu koprivnjače i neizdrživog svraba, a konzumiranje bilo kog dela biljke dovodi do iritacije grla, gubitka glasa i promuklosti.

Filadendron

Ova sobna biljka, inače jako izdržljiva i zahvalna za gajenje u kući, takođe sadrži kalcijum-oksalat, najviše u soku i listovima. Može dovesti do pojave crvenila kože, njene upale i jakog svraba.

Božićna zvezda

Iako cveta samo zimi, ovo sobno cveće je jako dekorativno tokom cele godine zbog prelepih listova. Međutim, ono je takođe i jako opasno, jer u njegovom mlečnom soku ima toksičnih materija koje izazivaju iritaciju kože, a ako se pojedu list ili delovi stabljike, dolazi do jakih stomačnih bolova. Zato je držite podalje od male dece.

 

Flamingov cvet (anturijum)

Jedna od najomiljenijih sobnih biljaka, jako dekorativna, karakteristična po čarobnim crvenim cvetovima i mesnatim tamno zelenim listovima, ali kompletno otrovna. U kontaktu sa sluzokožom usne duplje izaziva snažnu iritaciju, peckanje, pojavu plikova i oteklina, jako opasnih zbog mogućnosti gušenja. Ako se proguta, dovodi do poremećaja u radu probavnog sistema i bolova u stomaku.

Kroton 

Kroton je sobna biljka izrazito šarenih listova<–klikni za online vodič kroz svet cvećarstva

Vrlo je dekorativna i zahvalna za negovanje. Međutim, njen koren, list, stablo i mlečni sok koji ispušta su jako toksični, pa u slučaju kontakta mogu uzrokovati ekcem, a konzumiranjem lista ili stabla dolazi do iritacije usne duplje i pojave oteklina koje mogu izazvati gušenje. Zato saksiju sa krotonom treba držati na bezbednom odstojanju od male dece i kućnih ljubimaca.